Meterologen: "Närmar oss rekordnivåer"

De senaste dagarna har varit smällvarma i östra Götaland. Nästa vecka blir det ännu hetare.

Termometern förväntas krypa mot 34 grader i Östergötland den kommande veckan.

Termometern förväntas krypa mot 34 grader i Östergötland den kommande veckan.

Foto: Peter Jigerström (arikv)

Väder2018-07-22 14:00

På söndagen aviserade SMHI att juli månad kan bli den varmaste i Sverige sedan man började mäta för 262 år sedan. 1756 fanns inga svenska mätstationer söder om Stockholm så meterologerna kan inte uttala sig om hur varmt det var i våra trakter på den tiden.

– Men att det blir riktigt varmt den kommande veckan, det kan vi se. Vi närmar oss rekordnivåer. Det är höga temperaturer i hela Europa. Det varma väder vi hade i början av veckan, det är det som kommer tillbaka, säger Malva Lindborg, meterolog på SMHI.

Den utfärdade klass 2-varningen kommer ligga kvar för Östergötland och Kalmar län den kommande veckan. Temperaturtoppen beräknas till fredag. Då kan Östergötland få 34 grader. Det är ännu ett par pinnhål kvar till det historiska rekordet på 36,8, noterat i Holma 1975. Småland är sedan länge svensk rekordhållare i värme. 29 juni 1947 uppmättes 38 grader i Målilla.

SMHI tror på svenskt värmerekord för juli månad.
SMHI tror på svenskt värmerekord för juli månad.

Extremt varmt

SMHI utfärdar en så kallad varning klass 2 extremt höga temperaturer vid en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller högre under fem dagar i följd, eller en maximal dygnstemperatur på 33 grader eller högre, tre dagar i följd.

Klassificeringen görs av SMHI i samarbete med MSB och Folkhälsomyndigheten. Syftet är att varna riskgrupper som sjuka, äldre och barn. Den höga värmen medför extra höga påfrestningar på kroppen.

Klass 2 är den allvarligaste varningen för höga temperaturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!