Nej till gruva – ja till Vättern

Skribenten motsätter sig kinesisk gruvdrift i Norra Kärr, vid Vättern.

Skribenten motsätter sig kinesisk gruvdrift i Norra Kärr, vid Vättern.

Foto: Gunnar Lundquist

Insändare2018-07-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag fick ett par kalsonger tillverkade i Kina i födelsedagspresent av min syster. Och det kändes bekvämt, däremot kändes det inte bekvämt när jag hade en mardröm härom natten; jag drömde att kineserna köpte gruvan i Norra Kärr mellan Gränna och Ödeshög. I Kina har det varit ett antal gruvkatastrofer, vilket gör att kineserna nu söker sig ut i världen för att köpa gruvor i andra länder.

Vättern är en del av Guds skapelse, och det förpliktigar. 780 miljoner människor i världen får inte rent vatten varje dag, något att tänka på för oss alla.

Den ”blåa oljan” ska inom några år transporteras från Smålands Jerusalem (Jönköping) till Sveriges Jerusalem (Örebro). I Nässjö kommun vill man nu ha Vättern som reservvattentäkt. Och i en framtid kan det bli så att vattnet kan bli en exportkälla till Danmark och Tyskland. Vidare diskuteras att i framtiden transportera Vättervatten till Mälardalen.

I en finländsk kommun hände det som inte får hända; en gruvkatastrof:

”Vid en nickelgruva i Sotkamo i norra Finland har en damm brustit och hundratusentals kubikmeter förorenat vatten med tungmetaller har läckt ut. Ett par kilometer från Talvivaaragruvan syns flera hektar död skog. Illaluktande förgiftade vattendrag är fyllda med farliga tungmetaller. 'Det är mycket allvarligt. Folk som bor i närheten av gruvan kan inte använda dricksvattnet eller äta fisken från sjöarna,' säger Virpi Virolainen som är engagerad i nätverket Stoppa Talvivaara." Berno Jonsson, reporter SVT, 3 december 2012

I och med att människor är inblandade kan ingen garantera till 100 procent att gruvdriften sker utan risk. Nu blir frågan om gruvdrift i Norra Kärr en het valfråga.

Regeringen har tidigare sagt ja till ansökan om gruvdrift men Högsta förvaltningsdomstolen har sagt nej. Bergstaten handlägger nu en ny ansökan om att få starta gruvdrift i Norra Kärr.

Kristdemokraterna i tekniska nämnden i Jönköping har sagt nej till gruvdrift och nu uppstår frågan vad Kristdemokraterna på riksnivå har för uppfattning i denna viktiga framtidsfråga. Jag uppmanar nu Bert Karlsson att som frågeledare vid KD-möten ta upp frågan. Det är viktigt att få besked om vad Kristdemokraterna tycker om gruvan i Norra Kärr. Vi är många kristna som vill ha svar på var KD står i denna viktiga fråga.

Läs mer om