Ökade medel till Kulturskolan

Liberalerna i Vimmerby vill satsa på Kulturskolan, skriver Johan Rosén.

Liberalerna i Vimmerby vill satsa på Kulturskolan, skriver Johan Rosén.

Foto: JK

Kultur och Nöje2018-06-25 14:33

Liberalerna i Vimmerby vill öka medel så att Vimmerbys Kulturskola åter blir värt namnet. Under nuvarande mandatperiod drogs fem tjänster in och en heltäckande verksamhet krossades. Det var då den enda kommunala verksamheten som utmärkte sig med toppresultat kvalitetsmässigt i länet och landet. Omdömet var mycket gott från andra frivilliga organisationer i andra kommuner. Det som nu återstår efter neddragningar är en väsentligt mindre verksamhet, som inte har en chans att tillgodose det mångsidiga behov som finns.

Liberalerna i Vimmerby vill öka med tre lärartjänster i musik. Det återställer inte vad bemanningen var innan neddragningarna. Att vi inte kan återställa helt beror på kommunens ekonomi. En frågar sig hur kunde det komma sig att kommunen kunde dra ned på denna verksamhet? Den gamla sanningen

är nära att det första som åker i svåra tider är kulturen! Vidare fanns det ingen planering i besparingarna och åtgärderna. Då, när besparingarna gjordes, fanns vaga formuleringar om samarbete med Hultsfreds kommun och att studieförbund skulle rädda verksamhet från Kulturskolan. Det var bara ord. Det kritiserades och angavs också av mig såsom dåvarande ordföranden i Vimmerby Kulturskolas elevförening. Och mycket riktigt – så blev fallet.

Kulturen är lika viktig som annan verksamhet. Den är oftast också en verksamhet som utnyttjas mer av tjejer än killar. Det är också en verksamhet som befrämjar studier. En annan tanke som vi i Liberalerna i Vimmerby vill utveckla är att om man på något sätt kan få in i gymnasiebetyg att eleven till exempel har spelat trumpet i tio år. Varför ska inte detta kunna ge betyg precis som fotbollsspelaren får betyg i idrott. Här har vi förhoppningsvis på Kulturskolan flera utbildade och duktiga lärare som kan sätta betyg.

En levande kulturskola är grogrunden för många verksamheter i kommunen. Många är de som gått på Kulturskolan och varit barnskådespelare på ALV. Vimmerby Musikkår är annan verksamhet som hela tiden måste få nya adepter. Där är musikspelandet på Kulturskolan oerhört viktig. Vi tar musikkåren för givet. Den finns där när det är studentbal och skolavslutning. Trevligt. Men över landet har den ena musikkåren efter den andre lagts ned. Vill en värna om dessa kulturinslag behövs en levande Kulturskola. Vi i Liberalerna i Vimmerby vill därför öka anslaget till Kulturskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!