Öppet brev till Vimmerbys kommunalråd

Skribenten anser att kommunen exkluderar halva befolkningen, den del som inte bor i Vimmerby stad, och ger försäljningen av Pelarne skola som exempel.

Skribenten anser att kommunen exkluderar halva befolkningen, den del som inte bor i Vimmerby stad, och ger försäljningen av Pelarne skola som exempel.

Foto: Jenn Hultberg

Frödinge2018-06-24 10:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Di kommer att dra allt till Vimmerby, och här ute kommer vi inte att få nåt. Det är bara våra skattepengar de vill åt! ”

Orden kommer från den gamle hedersmannen och kommunpolitikern Kalle i Grinderum, Frödinge, i samband med diskussioner om kommunsammanslagningen 1971. Aldrig tidigare sedan sammanslagningen har det så tydligt framgått hur rätt han fick.

Mandatperioden lider mot sitt slut och väljarna summerar förd politik. Tyvärr en skrämmande läsning för den som bor utanför kommunens centralort. Ensidiga satsningar på Vimmerby stad, kommunalråds obefintliga dialog med väljarna, samt upprepad frånvaro från tidigt inbokade möten när ämnet känns ointressant. Snabba beslut över huvudet på medborgarna och politiker som går i otakt med kommunens tjänstemän.

Innan folkomröstningen var genomförd, lyckades Birgitta Sahlin, med kommunens godkännande, genom en kupp köra de 16 barnen på porten från fritids i Pelarne. När skolan blev tom beslutade kommunalråden med respektive partigrupp att den skulle säljas. ”Vi har inte längre någon kommunal verksamhet där” var deras motivering. Att bygdens folk och föreningar kämpade för att den skulle vara kvar i kommunal ägo betydde inget.

För att Pelarnes föreningar samt allmänhet skulle ha fortsatt tillgång till lokaler tvingades en nybildad ekonomisk förening att ta över den gamla osäljbara och oljeeldade byggnaden för en krona. Trots ett år av förhandlingar motsatte sig S+M någon som helst hjälp till föreningen för bland annat omställningen från olja till bergvärme.

Efter att alla möjligheter till bidrag är uttömda, saknar föreningen nu cirka 500 000 kronor som den måste finansiera själv, där den största delen måste lånas in från medlemmarna. Kostnaden avser egen insats för ombyggnad från oljeeldning till bergvärme, samt material för nödvändiga reparationer. Uppdaterat brandskydd, delvis ny dränering med mera. Hela bygdens folk är engagerade och ett otroligt arbete läggs ner i skolan.

Fråga 1: Era partigrupper har nyligen beslutat att kosta på ishallen 11,2 miljoner kronor. Gäller det olika regler för föreningslivet beroende på var i kommunen verksamheten är belägen?

Fråga 2: Hur påverkas Vimmerby hockeys hyra? Hur stor är föreningens egen insats?

Fråga 3: Vilken kommunal verksamhet bedrivs i ishallen som motiverar en investering på 11,2 miljoner kronor?

Helen Nilsson; fråga 4: I Vimmerby Tidning 23 januari svarar du undertecknad: ”Pelarne ekonomiska förening har flaggat för att köpa Pelarne skolfastighet för en krona. Vissa tycker också det är subventionering från kommunens sida, här kan ni ju tjäna några kronor. Jag ser det som samhällsnytta.”

Varför föreslog inte ditt parti att kommunen sålde ishallen för en krona till Vimmerby hockey? Vilken otrolig samhällsnytta, både för föreningen och framför allt för kommunen!

Hur kan ni uttala ”Hela Sverige skall leva” eller kritisera ”statsmaktens orättvisa regionala fördelning” när ni själva i ledning på lokalplanet exkluderar halva kommunens befolkning?

Föreningsliv är otroligt viktigt och skall uppmuntras av kommunen. Men till skillnad från våra två landsbygdsfientliga kommunalråd anser vi att föreningsliv är lika viktigt oavsett om det utförs i kransorter eller i Vimmerby stad.