Fler östgötar bidrar vid bränderna

Militären, räddningstjänsten och polismyndigheten i Östergötland har redan bidragit med personal till bränderna i norr, nu är det länsstyrelens tur. Två medarbetare och tio RAKEL-enheter skickas upp för stabsarbete i Dalarna och Gävleborg.

Fler personal skickas från Östergötland för att underlätta i brandsarbetet. Länsstyrelsen skickar medarbetare till Gävleborg och Dalarna.

Fler personal skickas från Östergötland för att underlätta i brandsarbetet. Länsstyrelsen skickar medarbetare till Gävleborg och Dalarna.

Foto: Maja Suslin/TT

Östergötland2018-07-20 19:30

Vid olyckor och kriser ökar arbetsbelastningen på de drabbade områdena och stöd utifrån är nödvändigt. För tillfället innefattar krisen de bränder som härjar i landet. Från Östergötland har stöd skickats i form av militär, brandmän, poliser, Black Hawk-helikoptrar och nu även stabsarbetare och radiokommunikationssystemen RAKEL.

– Vi har anmält en medarbetare till Gävleborg för att sitta med i deras stab och ytterligare en till Dalarna, säger Caroline Amundsson, tjänsteman i beredskap hos Länsstyrelsen i Östergötland.

En stab är en grupp medarbetare som sätts samman i kristider och leds av en stabschef med uppdrag att bland annat samla information, samordna organisationer, fördela resurser och fatta beslut. Länsstyrelsen i Östergötland har råd att bistå med två stabsarbetare i en handfull dagar med start söndag.

– Vi måste ta kortsiktiga beslut nu på grund av semesterperioden. Men vi har människor som snart kommer tillbaka vilket gör att vi då kan hjälpa till mer över länsgränserna, säger Caroline Amundsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!