Klädkedjan har nått slutet

Butikskedjan Club Xprs har försatts i konkurs. Ägaren Victor Appelqvist hade en vision om att skapa en kedja med lågprisbutiker för kläder. Club Xprs finns bland annat på Ingelstaområdet i Norrköping och Tornby i Linköping.

Club Xprs är försatt i konkurs.

Club Xprs är försatt i konkurs.

Foto: johnny gustavsson

EKONOMI2018-10-13 19:47

Inför öppningen i Linköping sa sig Victor Appelqvist vara övertygad om att Club Xprs skulle klara att hålla lägst priser av alla klädkedjor.

– Jag är ganska övertygad om att vår prisbild är ännu lägre, sa han.

Samtliga fyra butiker öppnades i rask takt under 2016, de ligger i Barkarby i Stockholm, Ingelsta i Norrköping, Erikslund i Västerås och Tornby i Linköping.

Butikerna fick dock aldrig någon luft under vingarna. De årsredovisningar som lämnats till Bolagsverket visar dystra siffror.

2016 redovisade rörelsen en förlust på 21,4 miljoner kronor.

Året efter, 2017, hade förlusterna ökat till 33,4 miljoner kronor.

När rapporten för 2017 sammanställdes under våren 2018 hade vd och ägaren Victor Appelqvist hopp om bättre tider. Han skrev då i årsredovisningen att försäljningen ökade och att han trodde på lönsamhet. Hans prognos var att Club Xprs skulle gå runt år 2020 för att därefter visa vinst.

Samtidigt konstaterade han att kunderna verkade ha svårt att hitta till varuhusen. Om de väl kom dit så såg han en tydlig trend att de faktiskt också köpte något.

För att lösa detta problem hade han planer på att öppna mindre butiker inne i stadskärnorna, samtliga de fyra Club Xprs som öppnats ligger ute i de stora handelsområdena som Ingelsta och Tornby.

Victor Appelqvist hoppades att de mer centrala butikerna skulle ge fler spontanköp av kläder.

I ett mejlsvar under söndagen bekräftar han att butikernas läge varit en del av problemet:

"Vi har haft två olika kundtyper i varuhus och online, där onlinekunden har varit bra men i varuhusen har det varit en helt annan kundtyp. Hade vi etablerat mindre enheter i bra köpcentrum istället för stora varuhus i externa handelsområden så skulle utvecklingen se annorlunda ut", skriver han.

Han konstaterar också att försäljningen på nätet är på väg åt rätt håll, men att det inte räcker. Det krävs också butiksförsäljning för att få lönsamhet.

"Det finns, definitivt, en stor potential i lågpriskonceptet och affärsidén med egen design, det tycker jag verkligen", skriver han vidare.

Nu blev det inga fler butiker, varken centrala eller i köpcenter. Istället har bolaget försatts i konkurs på egen begäran.

Av årsredovisningen för 2017 framgår också att ägaren under de år butikerna varit igång skjutit till 42,9 miljoner kronor i aktieägartillskott. Bolaget har cirka 50 anställda, varav 12 finns på huvudkontoret och ungefär 10 i varje varuhus.

En anställd i Norrköping beklagar konkursen.

– Det är givetvis väldigt tråkigt, säger han.

– Nu kommer vi att ha öppet i tre-fyra veckor till. Vi får se. Målet är att sälja så mycket av varorna vi har i butiken som möjligt.

Club Xprs AB har sitt säte i Borås och det är nu en konkursförvaltare som ansvarar för utförsäljningen.

Club Xprs är försatt i konkurs.
Club Xprs är försatt i konkurs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!