Skämtet blev verklighet

Att Edvin Greneskog & Molotovmaskinen från Rimforsa skulle ta sig hela vägen till final i Livekarusellen var ingenting bandet hade räknat med. De skämtade om det i bilen på väg till den första tävlingen, berättar de.

Bandets frontfigur Edvin Greneskog har skrivit bandets låtar. Deltagandet i Livekarusellen är hans hittills största framträdande med egna låtar. Foto: Carolina Fransson

Bandets frontfigur Edvin Greneskog har skrivit bandets låtar. Deltagandet i Livekarusellen är hans hittills största framträdande med egna låtar. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Östergötlands Län2018-05-07 00:00

Vi träffas i bandets replokal på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Det har gått några dagar sedan Edvin Greneskog & Molotovmaskinen knep förstaplatsen i årets distriktstävling i Östergötland. Tillsammans med silvermedaljörerna i heavy metalbandet Scent of Lord från Finspång tävlar de i riksfinalen i Karlstad den 26 maj.

Bandet bildades i januari i år, i samband med att Livekarusellen drog i gång. Deltagandet i Livekarusellen var Edvins idé från början. Han arbetar heltid och deltagandet i tävlingen såg han som en möjlighet att hinna med spelningar utöver jobbet.

- Sen pratade jag och Victor om det, och han undrade om jag inte kunde dra ihop ett band och göra något större. Vi började dra i lite trådar, och blev det här gänget, säger Edvin.

Först en spelmöjlighet

Edvin har studerat vid Liljeholmens folkhögskola tidigare och övriga medlemmar gör det i dag. Victor läser musikproduktion och Björn, Simon och Max läser improvisationslinjen.

-Livekarusellen såg vi först som en möjlighet att få spela, men sen tyckte vi att det lät bättre och bättre. Vi blev mer självsäkra och då ställde vi upp mer för att få en grund att stå på. Vi ville komma vidare, höras, synas och ta oss till nästa steg. Och det har ju gått helt okej, säger Edvin.

Mer än så. Hade ni kunnat föreställa er att det skulle gå så bra?

-Vi har skämtat om det ganska mycket. Vi hade nog faktiskt skämtat om att vi skulle ta hem alla priser i finalen och få åka till Karlstad. Sen vet jag inte om vi trodde på det egentligen, men tanken på det har funnits någonstans, säger Max.

- Vi pratade i bilen hela vägen till den första spelningen och var supernervösa. Ena stunden trodde vi att vi skulle förlora allt, andra stunden att vi skulle ta hem allt. Men det har alltid känts som om vi låter bra. Det är starka låtar och det känns som om de är rätt i tiden. Det är jordnära låtar, säger Björn.

Soloartist innan

Edvin har spelat en hel del som soloartist tidigare och låtarna som bandet framför är till stor del hans, i ny tappning och med influenser från övriga medlemmar. De har därtill gjort lite nya låtar, och har fler på gång. Deltagandet i, och framgångarna i, Livekarusellen betyder mycket för dem.

-Det är en erfarenhet att få komma ut och spela. Och nu blir det fler spelningar, vi blir hörda och sedda, säger Victor.

-Sen är det skönt att få bekräftelse på det vi gjort också. Vi har övat mycket. Nu får vi en stämpel på att det lönar sig, fortsätter han.

Hur laddar ni nu inför finalen?

-Jag tänker att det bara är att fortsätta öva och nöta, bli ännu säkrare på låtarna. Fortsätta bygga på det vi har. Kanske bygga ut någon låt och göra det på ett nytt sätt. Två eller tre låtar kommer nog vara samma som från distriktsfinalen. De sitter så bra. Sen får vi väl börja intala oss att vi ska vinna. Det har ju funkat hittills, säger Edvin.

Edvin Greneskog och Molotovmasknen består av Edvin Grenskog, Björn Hansson, Simon Gummesson, Max Johansson och Victor Greneskog. Foto: Carolina Fransson
Edvin Greneskog och Molotovmasknen består av Edvin Grenskog, Björn Hansson, Simon Gummesson, Max Johansson och Victor Greneskog. Foto: Carolina Fransson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!