Anton gör debut i större sammanhang

Det är en nöjd Anton Bergström, som tar plats framför sitt konstverk "Bror". Det är hans debut på en konstutställning - och inte vilken som helst. Till den jurybedömda utställningen "Under samma tak" på Östergötlands museum, kände sig många kallade, men få blev utvalda.

Anton Bergström framför sin målning "Bror". Foto: Anders Lindkvist

Anton Bergström framför sin målning "Bror". Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Östergötlands Län2017-10-23 12:00

Vernissagen hölls i helgen och nu får Antons målning sällskap av ett fyrtiotal andra utvalda konstnärers verk, fram till 11 mars nästa år.

Född 1991, uppvuxen i Borensberg där han gick i skola, hade han hela tiden bildintresset med sig. Först foto, sedan graffiti. Gymnasiet klarade han av i Motala, men bildkonsten var hans stora passion, vilket framgick av att han ritade mer än han skrev och räknade på de papper skolan försåg honom med. Anton kommenterar:

-Det syntes också på betygen, som inte blev så lysande.

Musik, text och bild hör samman

Efter examen jobbade han i butik som sålde teve-och datorspel. Då fick kreativiteten gå på sparlåga, vad det gällde konsten

- Men jag hade min gitarr. Jag hade inte överlevt utan den. Jag skrev, sjöng och spelade, säger han.

Musiken spelar en stor roll också då han målar.

-Det finns ingen tavla, som inte är målad till musik. Då jag gjorde den här tavlan exempelvis, lyssnade jag mycket på Frank Ocean. Som förebild inom konsten har Anton konstnären Basquite.

-Att se hans målningar är som att titta in i hjärnan på någon som skriker.

Ungas uttrycksformer

Anton arbetar nu som fritidsledare i Linköping och träffar dagligen elever på högstadiet.

-Jag vill gärna vara en länk mellan ungdomars sätt att se på världen och de något äldres mer etablerade synsätt. Jag försöker alltid föra in ungdomars uttrycksformer i mina egna målningar. Konsten är den plats, där vi kan mötas, säger Anton Bergström. Sina målningar publicerar han, tillsammans med sina texter, på instagram under namnet: Den.underliga.rebellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!