Asylsökande familjer får stöd

Länsstyrelserna ser behovet av att stödja familjer som är under utredning och ännu inte fått besked om vare sig uppehållstillstånd eller avslag.

Johanna Forsell, på Rädda Barnens regionkontor i Norrköping, samordnar insatser för asylsökande familjer. Foto: Anders Lindkvist

Johanna Forsell, på Rädda Barnens regionkontor i Norrköping, samordnar insatser för asylsökande familjer. Foto: Anders Lindkvist

Foto:

Östergötlands Län2018-03-12 11:45

Väntetiderna är långa och inaktivitet och utanförskap är skadligt. Barnen har möjlighet att gå i skola, men föräldrarna behöver bli mer inkluderade i det land och det samhälle de valt att söka sig till. Det är en insikt som blivit tydlig efter den stora flyktinginvandringen 2015 och därför har länsstyrelserna anslagit pengar för detta ändamål.

Statliga pengar för ändamålet

-Det är så kallade "tia-pengar" förklarar Johanna Forsell på Rädda Barnens regionkontor i Norrköping.

Förkortningen står för "tidiga insatser för asylsökande" och kan sökas av föreningslivet.

-Rädda Barnen sökte pengar redan i höstas och nu är det dags för en ny ansökningsomgång. Här har lokalföreningen i Linköping visat intresse och vi sitter just nu tillsammans och formulerar hur vi på bästa sätt ska nå familjerna och förbättra deras möjlighet att orientera sig i det svenska samhället, säger Johanna Forsell.

Tidigare erfarenheter

Rädda Barnen i Linköping har sedan många år gästat högstadieskolorna för att berätta om barns och ungdomars rättigheter enligt Barnkonventionen. Eleverna får möjlighet att träffa representanter för myndigheter och frivilligorganisationer som alla kan ge stöd till barn och ungdomar som behöver hjälp i en utsatt situation.

-Tanken är att också föräldrar ska ska få kännedom om de olika stödinsatser som samhället kan erbjuda. Även här blir skolorna en naturlig mötesplats.

Många kan bidra

Johanna Forsell har en lång historia knuten till Rädda Barnen med en början inom ungdomsförbundet i Linköping. Nu bor hon i Norrköping, har en beteendevetenskaplig utbildning och är sedan våren 2017 verksam på regionkontoret.

-Det är viktigt att få många att delta i de nyanländas första tid i Sverige. Här kan myndigheter och frivillighet samverka på ett positivt sätt, även tillsammans med företag.

Johanna Forsell nämner IKEA, som engagerar delar av sin personal i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!