På stadsmuseet får du ta plats i historien

Stadsmuseet ligger bokstavligen i skuggan av Arbetets museum, som tornar upp sig i den gamla industribyggnaden Strykjärnet på Laxholmen, mitt i strömmen. Stadsmuseet, däremot, har fast mark under fötterna och är tryggt förankrat i Norrköpings historia, långt innan den industriella utvecklingen förvandlade Norrköping till Sveriges Manchester.

Ellika Kyndel, utanför Stadsmuseets ingång. Som konsthistoriker och museipedagog hjälper hon dig att hitta din plats i historien. Foto: Anders Lindkvist.

Ellika Kyndel, utanför Stadsmuseets ingång. Som konsthistoriker och museipedagog hjälper hon dig att hitta din plats i historien. Foto: Anders Lindkvist.

Foto:

Östergötlands Län2018-02-08 17:00

Här finns Ellika Kyndel, som tillsammans med sina kollegor får det gamla Norrköping att leva, på den tid då händer och inte maskiner stod för produktionen. Ellika är konsthistoriker och museipedagog och har tidigare arbetat på Östergötlands museum i Linköping.

Pedagogik som livsluft

Ellika Kyndel är intensivt intresserad av att få dig att lära. Tänk dig de bästa lärare du haft, de som fått dig att förstå. Dubbla det! Hon för dig genom trånga gator med små hantverksbutiker, där det både tillverkas och säljs, skor, kläder och hattar, visserligen omoderna i dag, men minutiöst utformade i varje detalj. Vidare in på en bakgård, som öppnar sig till ett litet torg med en bagarbod och en liten butik, som bara säljer sötsaker och kakor. Tänk dig att sockerbagare fanns på riktigt en gång!

-Men vi täcker in också den tidiga textilindustrin här , säger Ellika Kyndel - och hon tar mig ur villfarelsen att den bara skulle stå att finna i grannhuset på Arbetets museum.

-Där kan du visserligen följa arbetsmiljöerna på foton i trapphuset, men det är här vi har vävstolarna - och de är alla fullt funktionsdugliga, berättar hon.

Fungerande vävstolar

I en vävs den karaktäristiska "östgötadrällen", i en annan bolstervar med det typiska stjärnmönstret. Ellika pekar ut detaljer i en av vävstolarnas konstruktion.

-Det är en så kallad jacquardvävstol, som uppfanns av en fransman med samma namn. Den styrs av hålkort och togs i drift redan 1801 och innebar naturligtvis ett hot mot arbetarna genom sin höga effektivitet. En kastade in en stövel i maskinen, "sabot" på franska, för att sabotera. Det är därifrån vi fått ordet sabotage.

Ellika Kyndel lotsar dagligen såväl vuxna som barn genom museets utställningar.

En utställning som just nu pågår visar finländska barn som kom till Sverige undan kriget. "Med en lapp om halsen" heter utställningen. Här får vi följa den första tiden för dem som kom till Östergötland.

-Vi får inte glömma de krig som utkämpades i vår närhet och dess konsekvenser, betonar Ellika Kyndel.

Historia som hålls vid liv

Stadsmuseet ingår i den grupp som årligen ser till att vi inte glömmer förintelsen. Den 27:e januari har i Norrköping namngett "Demokrati och människovärdesdagen".

-Det gör det möjligt att även uppmärksamma pågående krig och brott mot mänskligheten, inte bara under Andra världskriget. Därför minns vi då också det som hände under kriget i Jugoslavien, säger Ellika Kyndel.

Att lära av historien är den enda garanti vi har för framtiden.

Nästa gång du går förbi stadsmuseet, gör inte det. Gå in och lär dig mer om staden och din plats i historien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!