Pingis håller veteranerna i gång

Tre förmiddagar i veckan lirar veteraner bordtennis i Norcohallen i Norrköping. - Bordtennis är en sport som man kan hålla på med hur länge som helst, påpekar Larsaxel Johansson, en av spelarna.

Nisse Bäckstrand, regerande veteranmästare, till vänster, i en intensiv slagduell med Lars Ringman. Foto: Leif Larsson

Nisse Bäckstrand, regerande veteranmästare, till vänster, i en intensiv slagduell med Lars Ringman. Foto: Leif Larsson

Foto:

Östergötlands Län2018-02-12 14:15

Det är klubben Norcopensarnas veterangäng som spelar i arenan i Klockaretorpet. Totalt cirka 30 män och ett par kvinnor. Åldersspannet är från 60 år och uppemot 90. Almer Eriksson, 88 år i år är ålderman.

- Pingis är bra motion för alla. För tre år sedan hade vi med tre stycken som var över 90 år, berättar han.

Det blandas backhandblockeringar och överskruvade forehandsslag när cirka 20 personer låter racketarna styra den lilla vita bollen över det låga nätet vid tiotalet bord.

- Vi vill gärna ha hit fler gubbar och gummor är också välkomna. En del som vill komma kanske tror att man måste vara duktig för att vara med men man kan komma hit, känna sig för, fika. De flesta som börjar fastnar, det sociala är en stor del. Man kan komma och prova på gratis två-tre gånger, fastslår Håkan Coucher.

Fin gemenskap

- Jag har varit med i sex år och måste säga att det är ett väldigt trevligt gäng. När jag var sjuk i höstas så kom jag ändå hit för att fika och träffa kompisarna, förtäljer Larsaxel.

Håkan fyller i:

- Ja, gemenskapen är fin. Även de som är sjuka eller skadade och inte kan spela kommer ändå hit för att fika. Och är det någon som inte kommer så kollar vi vad som hänt. I gänget finns en som har Parkinson, han tycker att det är perfekt för honom att spela bordtennis.

Att äldre i Norrköping spelar bordtennis är inte så konstigt. Pingis var förr en stor sport i staden.

- På 1980-talet fanns det 24 serier och 192 lag i Korpen, i dag är det borta. De flesta som kommer hit och spelar har tidigare varit med i Korpen, upplyser Björn Håkansson.

Tävlingsinstinkt

Förmiddagspasset börjar med dubbelspel som avlöses av en fikastund. Efter kaffet börjar allvaret.

- Efter fikat vill en del spela singel och då kan det tävlas, säger Håkan Coucher.

- Ja, speciellt på fredagar, då är det strid på kniven. Det är viktigt inför helgen att vinna, inflikar Kent Björk med ett skratt.

- Det är motion i första hand men tävlingsinstinkt finns. Varje år har vi också en tävling där vi utser en veteranmästare, tillägger Larsaxel Johansson.

Veterangänget mäter också sina krafter med kollegor i andra klubbar som Spårvägen, Hässelby och Linköping.

- I två år har vi mött alla tre klubbarna. Det är skoj, säger Björn Håkansson, en av veteranerna som håller sig i form med hjälp av sporten som kräver bollsinne och smartness.

Håkan Coucher i gul tröja, tar ett nappatag med Anders Lindström i den fartfyllda sporten bordtennis. Foto: Leif Larsson
Håkan Coucher i gul tröja, tar ett nappatag med Anders Lindström i den fartfyllda sporten bordtennis. Foto: Leif Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!