Silon som delar Rimforsa i två läger

Den stora silon centralt i Rimforsa har alltid varit en stor vattendelare för Rimforsas befolkning. Är det ett landmärke eller något som borde rivas? Vi har träffat paret Hamstedt som äger den.

Silon i Rimforsa är det första man ser när man kör in i samhället, vare sig du kommer från norr eller söder.

Silon i Rimforsa är det första man ser när man kör in i samhället, vare sig du kommer från norr eller söder.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2023-08-05 04:00

Paret Pär och Linda Hamstedt står utanför den stora silon som Pär ärvde av hans far 2018. Pärs far hade stora visioner och ville ha lokalerna bredvid för att kunna ha förvaring.

Nu är det Pär som har ansvaret över fastigheten. Silon står tom men det är inte bara den som Pär har ärvt. På marken står det också två stora byggnader som fungerar som förvaring.

– Silon i sig bara står där och ser fin ut, säger Pär.

Det är en åsikt som inte alla håller med om.

– Jag tycker att den är fin och har alltid gjort det. Det är en vattendelare, antingen tycker man att det är jätteful eller så tycker man om den. Den byggdes 1960 och jag är född 1973 så den har alltid funnits där. Byggnaden är Rimforsa för mig, menar Pär.

undefined
Silon i Rimforsa är det första man ser när man kör in i samhället, vare sig du kommer från norr eller söder.

Förutom åsikterna om den är fin eller ful finns de också en diskussion om vad silon skulle kunna bli. Det har funnits många önskemål från samhället på vad det skulle kunna blir.

– Det finns en form av K-märkning på den. Man kan inte göra vad som helst med den, säger Linda.

Linda menar att det skulle kosta stora summor att renovera silon. Silon piffas upp på andra sätt. Föreningen Leva och Bo i Rimforsa har satt upp ljusslingor som lyser i grönt och rött under julen. Linda har också en tanke på hur man kunde göra silon snyggare. 

– Jag skulle vilja sätta upp en skylt högst upp. Rimforsa kallas ju för Riffet så det skulle det stå som en blinkning till samhället. Det skulle kanske göra folk lite gladare, säger Linda.

undefined
Pär och Linda Hamstedt tycker om silon. De tycker att det är ett landmärke för Rimforsa.

Många i Kinda, och de som åker genom Rimforsa, har undrat om hur det ser ut där ute. Tidigare i somras öppnade paret Hamstedt silon för en tjej som fyllde 15 år.

– Hennes högsta dröm var att få vara i silon. Vi hade ingen aning om att det var så eftertraktat. De var helt lyriska och begeistrade. De tog massor av bilder, säger Linda.

Andra är inte lika förtjusta i betongsilon.

– Många tycker att silon ska rivas. Fast det tycker inte vi. Den bör stå där även om den inte används. Den är ett monument i Rimforsa, säger Linda.

Just nu finns det ingen tanke på att sälja silon och de andra fastigheterna som ingår.

– Det är många som har sagt att de vill köpa dem men de kommer inte med bud som jag vill ha. Man ger inte bort Rimforsas mäktigaste byggnad hur som helst, säger Per och skrattar.

– Ja, du brukar ju säga att det första man ser när man kommer till Rimforsa äger jag, säger Linda.

undefined
Betongklumpen som splittar Rimforsa
Härifrån ser man nästan ända till Mariannelund.
Härifrån ser man nästan ända till Mariannelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!