Två år sen radonmätning – förskola straffas med vite

Förskolan anmälde att antalet barn skulle fördubblas. Miljöenheten godkände detta, men krävde att radonmätning genomfördes. Över två år senare har det fortfarande inte gjorts.

Varför radonmätningarna blivit så försenade ges det inte något konkret svar på. "Det är mänskliga faktorn i det här fallet, kanske då plus flera omständigheter", säger rektor för Kindas förskolor Susanne Andersson.

Varför radonmätningarna blivit så försenade ges det inte något konkret svar på. "Det är mänskliga faktorn i det här fallet, kanske då plus flera omständigheter", säger rektor för Kindas förskolor Susanne Andersson.

Foto: Corren

Rimforsa2023-03-09 05:00

Det var i november 2020 som det hela började för Kottens förskola i Rimforsa.

Ansvariga på förskolan fick sin vilja om utökning igenom. Som motprestation skulle man genomföra en radonmätning i lokalerna, eftersom det inte gjorts tidigare, föreskrev miljöenheten.

Förskolan hade till mars 2021 på sig att skicka in ett mätresultat. Men inget resultat kom in.

Till miljöenheten meddelade förskolan att man skulle göra en mätning senare under året, men återigen inkom ingenting.

Nästan ett år efter den första deadlinen, i februari 2022, fick förskolan ett föreläggande om att skicka in ett nytt mätresultat. Yngve Blomberg är chef på miljöenheten.

undefined
Nu krävs Kottens förskola i Rimforsa på ett vite om 5000 kronor efter att man inte inkommit med resultat av radonmätning i tid.

Varför tog det nästan ett år innan ni skickade det här föreläggandet?

– De hävdade att de hade gjort en mätning, så vi väntade på resultat av den. Men sen kom det aldrig några resultat.

Enligt föreläggandet skulle mätningen göras i februari 2022. Men istället gjordes den under maj och juni. Eftersom det var en korttidsmätning gjord under sommarmånaderna gav den bara en fingervisning.

– Då visade det inte jättehöga värden men ändå tillräckligt höga för att man ska göra en ordentlig mätning, säger Yngve Blomberg.

Miljöenheten kom med ett nytt föreläggande i augusti 2022. Den här gången kopplades det till ett vite: förskolan hotades med en straffavgift på 5 000 kronor om man inte genomförde mätningen. Ny deadline blev slutet av januari 2023.

undefined
"De hävdade att de hade gjort en mätning, så vi väntade på resultat av den. Men sen kom det aldrig några resultat." Så säger miljöchef Yngve Blomberg om radonmätningen som dröjt. (Arkivbild)

I februari 2023 hade fortfarande inga mätresultat kommit. Då fattade myndighetsnämnden bygg och miljö i Kinda kommun beslut om att utkräva vitet.

– Det är ju i ärlighetens namn en väldigt enkel åtgärd att göra en radonmätning, säger Malin Svensson (M), ordförande i nämnden.

– Så att ta det här beslutet var ingenting att vänta med.

Det är mark- och miljödomstolen som utdömer vitet, och det är även dit pengarna sedan betalas. Skulle det vara så att mätning dröjer ytterligare kan det komma nya krav på vite. Men enligt Yngve Blomberg ska verksamheten nu vara igång med en mätning.

Hur allvarligt är det om radonhalten visar sig ligga över gränsvärdet?

– Det är ju allvarligt. Radon är en av de vanligaste orsakerna till lungcancer.

Hade ni kunnat hjälpa förskolan med mätningen istället för att vänta på att de blev klara själva?

– Det är ju inte vi som ska göra det åt dem, de måste ta eget ansvar för sin verksamhet.

undefined
"Det är ju i ärlighetens namn en väldigt enkel åtgärd att göra en radonmätning", säger Malin Svensson (M), ordförande i myndighetsnämnden bygg och miljö som ansökt om utdömande av vite.

Susanne Andersson är rektor för Kindas förskolor och ytterst ansvarig för att föreskrivna åtgärder vidtas. Hon menar att de gjorde en mätning i början av hela den här processen, och att resultaten skickades in.

– Vi väntade och väntade på svar, säger hon.

Efter kontakt med kommunens fastighetsavdelning uppdagades att inga mätvärden gick att se.

– Det fanns inget registrerat, fast vi vet att vi har skickat iväg det.

Varför det efter detta inte gjorts mätningar inom utsatt deadline enligt föreläggandena kan Susanne Andersson inte svara på.

– Jag vet inte var det har brustit.

Kan du förstå att man tycker det är konstigt att ni inte lyckats med detta?

– Det är klart. Det är mänskliga faktorn i det här fallet, kanske då plus flera omständigheter.

Hur påverkas ni av vitet, behöver ni ställa in inköp eller planerade aktiviteter?

– Det påverkar oss självklart, varenda krona som går åt fel håll är ju pengar som vi inte kan använda till annat.

Resultatet från den första mätningen skulle ha varit klara till mars 2021. Men inte förrän nu, två år senare, verkar en långtidsmätning slutligen bli av på förskolan Kotten i Kinda kommun.
Resultatet från den första mätningen skulle ha varit klara till mars 2021. Men inte förrän nu, två år senare, verkar en långtidsmätning slutligen bli av på förskolan Kotten i Kinda kommun.
Radon

Radon är en gas som bildas när det radioaktiva ämnet radium faller sönder. Det finns exempelvis i marken och i alla stenbaserade byggnadsmaterial.

Mätningar av radon i inomhusluften gör man vanligen genom att placera ut så kallade spårfilmsdosor som beställs från laboratorier.

För att få en rättvisande bild av halten radon i en lokal bör mätningarna pågå i minst två, helst tre, månader. Mätningen behöver ske någon gång under eldningssäsongen, alltså mellan 1 oktober och 30 april.

Källa: boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!