Rondellhundar och knähundar

Den omdebatterade tavlan av Matte Liegnell.

Den omdebatterade tavlan av Matte Liegnell.

Foto: Lars-Göran Bexell/arkiv

Insändare2018-09-19 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En hund med en turban i en rondell i Skåne är det väl ingen som kan reta sig på. Men om du kallar trähunden Muhammed blir det liv i luckan. Konstnären lever under mordhot med livvakter. Kindabor som åker in till Linköping möts av rondellhundar. Konstnär okänd?

Nu har Kinda fått sina egna knähundar. Vår lokala talang Matte har målat en stor tjänsteman. Han har två små politiker som knähundar och omges av valaffischer. Personerna på bilden har stora likheter med nu levande människor. Den fanns på biblioteket.

Kommunchefen säger att hon känner igen både husse och knähundarna. Hon tycker att de borde känna sig kränkta och har bestämt att tavlan ska bort med hänvisning till att hon är högsta ansvariga för arbetsmiljön.

Vad säger då lagen?

Arbetsgivare enligt Arbets­miljölagen är ­kommunen som juridisk person, företrädd av styrelsen. Straffansvaret vilar personligen på ordföranden, som enligt kommunchefen är med på Mattes tavla.

Arbetsgivare enligt MBL är den som betalar lön till anställda. Offentliganställdas löner betalas av skattebetalarna. Den som får lön är arbetstagare, inte arbetsgivare. Eftersom det inte finns anställda som kan agera arbetsgivare går det inte att förhandla med facken.

Den som föreger allmän ställning som arbetsgivare ska lagföras. Förra kommunchefen fick 1,2 mkr av en som är med på tavlan och kallade sig arbetsgivare. Ett återkrav klarar budgeten för den andra knähunden och deras husse.

Läs mer om