Turistboomen håller i sig för Katthult

Turistnäringen går mot rekord i antal besök. Det säger företrädare för olika turistattraktioner som Vimmerby Tidning talat med, bland annat besöksmålet Katthult utanför Rumskulla.

Katthult

Katthult

Foto: Elin Elmström

Rumskulla2023-07-29 12:00

Den klassiska turistmagneten Katthult där Emilfilmerna spelades in är inget undantag. Det var där den första Emilfilmen spelades in 1971 och har stadigt sedan dess stått på 10-topp listan för både svenska och utländska turister och antalet besökare har vuxit stadigt år för år.

– Om jag gissar tror jag att vi kommer slå besöksrekord i år med 50.000 besökare när säsongen är slut, säger Kent Buskas som är en av de tre familjer som driver Katthult.

undefined
"Om jag gissar tror jag att vi kommer slå besöksrekord i år med 50.000 besökare när säsongen är slut", säger Kent Buskas.

Han berättar att det gick trögt under pandemin. Besöksantalet halverades. Inte så mycket som de befarat. Gården hade fördelen att det var stora ytor och relativt öppet så folk kunde hålla avstånd. År 2022 kom drygt 20.000 besökare. Det Katthult erbjuder är alltså den autentiska platsen där Emilfilmerna spelades. Verksamhet startade lite blygsamt 1971 med att man sålde lite vykort och en kopia av Emils bössa utmed staketet vid gården. Idag har man ett café. De tre ursprungsfamiljerna äger gemensamt handelsbolaget Katthult och Kent Buskas familj äger själva gården ensamma.

– Många turister kommer för att klappa djuren och uppleva landskapet, berättar Kent Buskas. Tyskarna tycker att det är rent fantastiskt. De blir helt begeistrade. Och besökstrycket beror också på den svaga kronan vilket gynnar exempelvis både danskar och tyskar men även norrmän som det kommer många av. Så det går bra i år.

undefined
Gården i Gibberyd hålls inom säkten och drivs av tre familjer.
undefined
"Många turister kommer för att klappa djuren och uppleva landskapet", berättar Kent Buskas.
undefined
Vid gården finns olika djur. Bland annat grisar och får.
Snickerboa.
Snickerboa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!