S: Vi vill utveckla den svenska modellen

Debatt2018-09-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater vill inget hellre än att fokusera på vår egen politik, som i korthet sammanfattas så här: vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. För vi vet att det är så vi skapar ett tryggare Sverige. Men det är också vår skyldighet att göra de politiska förslagen så tydliga som möjligt för väljarna och att visa på var de olika partierna faktiskt står i viktiga frågor. Särskilt hur de påverkar här lokalt i vår bygd.

Om Sverigedemokraterna får ett större inflytande i svensk politik är massiva besparingar att vänta i Kalmar läns kommuner. I riksdagen har Sverigedemokraterna föreslagit förändringar i det kommunala utjämningssystemet som innebär att ingen kommun skulle få mer än tio procent av sin totala budget i utjämningsstöd. Riksdagens utredningstjänst har räknat på vad SD:s politik betyder och rapporten visar att förslaget skulle få allvarliga konsekvenser för kommunerna i Kalmar län. I de kommuner som i dag får stöd finns redan de högsta skattesatserna och en service som ibland är sämre än storstädernas. Och nu vill alltså SD göra den sämre.

I Kalmar län skulle Hultsfreds kommun förlora 192 miljoner kronor på ett år. Det motsvarar 200 undersköterskor och nästan lika många lärare, som kommunen skulle behöva säga upp för att täcka underskottet. Vimmerby kommun skulle förlora 110 miljoner kronor per år. För att täcka underskottet skulle Vimmerby exempelvis behöva säga upp 210 lärare.

Listan kan göras lång. Andra exempel är: Högsby -116 miljoner, Nybro -192 miljoner vardera, Mönsterås -81 miljoner, Västervik -257 miljoner, Borgholm -98 miljoner, Emmaboda -88 miljoner, Torsås -78 miljoner.

Detta skulle slå hårt mot skolor, äldreboenden, barnomsorg, idrottsanläggningar, vägar, bibliotek i hela länet.

Samtidigt har SD föreslagit omfattande nedskärningar på olika utgiftsområden i statens budget som leder till betydande övervältringar av kostnader på våra kommuner istället:

- SD skär ner på arbetsmarknadspolitiken med 10,5 miljarder kronor per år. Med den här politiken kommer fler behöva försörjningsstöd (socialbidrag) från kommunernas socialkontor, samtidigt som matchningen på arbetsmarknaden försämras.

- SD skär ner 15,4 miljarder på integrationspolitiken. T.ex. slopas etableringsersättningen helt (över 5 miljarder kronor per år). Den går till personer som fått uppehållstillstånd och påbörjat sin etablering. Detta skulle innebära kraftigt höjda utgifter för kommunerna för försörjningsstöd.

- SD skär i miljö och klimat-budgeten med 3,4 miljarder kronor (-32 %), bland annat slopas stödet för klimatinvesteringar helt. Detta ligger i linje med att SD som enda parti röstade nej till Parisavtalet och även detta påverkar kommunerna: Investeringsstödet används idag av kommuner som investerar i till exempel laddstolpar eller åtgärder inom kollektivtrafiken.

Stora nedskärningar i kommunerna är att vänta om SD:s förslag går igenom. SD:s högerpolitik är farlig för Sveriges landsbygd. Den ökar klyftorna mellan stad och land och försämrar skolan och omsorgen i kommuner där den behövs som mest. Det är en avveckling av den svenska modellen – med ett svagare samhälle och otryggare vardag. Det kan vi inte acceptera.

Vi socialdemokrater vill i stället utveckla den svenska modellen och ge mer resurser till välfärden. Vi vill anställa 14 000 fler i vården. Alla som behöver hjälp ska få det i tid. Integrationen ska förbättras och alla som kan jobba ska jobba – både män och kvinnor. Vi vill höja pensionen med 600 kr/månad för dig som slitit ett helt yrkesliv. Du ska inte bli fattig för att du blir gammal. Och vi vill anställa 10 000 fler i polisen – fördelade i hela landet.

För oss går detta före stora skattesänkningar, långt före. Ett starkare samhälle ger en tryggare vardag.