Så många lokala artiklar har vi varje dag

Nielsen

Nielsen

Foto: Christoffer Nielsen

Krönika2018-09-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I alla tider har folk hatat och älskat sin lokala tidning. Det hör till. Tidningar väcker känslor. Men ganska ofta stämmer inte ens känslor med verkligheten. Ett väldigt vanligt klagomål på tidningen, som vår kundtjänst uppmärksammat, är att det skulle vara färre lokala artiklar från framförallt Vimmerby och Hultsfred nu mot hur det var tidigare innan NTM köpte tidningen. Samma sak om sportartiklar. Att de skulle vara färre. Enkelt uttryckt:

Det stämmer inte.

Vi har räknat.

Genom att jämföra tidningar under perioden augusti och september i år mot samma period förra året (alltså innan omgörningen) så har vi fått en bred uppfattning om skillnaden mellan nu och då.

Så här ser det ut:

Genomsnittet för allmänna nyhetsartiklar per dag från redaktionen i Vimmerby INNAN omgörningen: 5.

Genomsnittet för allmänna nyhetsartiklar per dag från redaktionen i Vimmerby EFTER omgörningen: 8,5.

Fake news? Nej, knappast. Det är inte konstigt att reportrarna kan skriva och publicera fler artiklar nu mot tidigare. De behöver inte längre redigera sina egna sidor, viket tidigare var ett tidskrävande jobb. Dessutom är de flera reportrar på redaktionen nu mot var de var tidigare och det är fler Vimmerbysidor i tidningen.

Det normala är att reportrarna i Vimmerby producerar sex till åtta lokala artiklar om dagen nu. På fredagar och lördagar är formatet på tidningen större och då producerar vi fler artiklar, vilket får upp det totala genomsnittet.

Även i Hultsfred har vi ökat antalet artiklar. Redaktionens genomsnittliga artikelproduktion är sex artiklar per dag. Innan övertagandet låg redaktionen på fem artiklar om dagen.

Och samma sak på sporten. Innan omgörningen producerades sju artiklar om dagen, och nu ligger vi på åtta. Det är så klart en marginell ökning - men det är heller ingen minskning, vilket en del verkar tro.

När man gör om en tidning och lägger in den i ett nytt bolag med nya rutiner, nya arbetssätt och nytt utseende så ser man så klart till att man inte minskar produktionen så att läsarna får mindre material. Det var det första vi tittade på innan vi gjorde om tidningens utformning. I dag har vi fasta mallar i ett grundformat så att vi vet att vi alltid producerar på en hög och jämn nivå. Utöver det lokala materialet kan man läsa resereportage från världens alla hörn samt kulturartiklar om böcker, film och musik. Och tro mig, det är inte på bekostnad av det lokala materialet. Nu drar vi dessutom igång nya rutiner för att kunna producera mer lokalt familjematerial.

Så … varför tror en del att vi har färre artiklar nu mot tidigare? Det är lite oklart. En förklaring kan vara att artiklarna var lite längre i det tidigare formatet. I dag är de alltså fler, men något kortare; men innehåller ändå bättre information från flera olika ingångsvinklar. En policy på tidningen numera är exempelvis att reportern ska ha flera ”ingångar” i texten, alltså fler redovisande uppgifter från flera olika källor. Det höjer kvaliteten på artikeln och hela det journalistiska arbetet.

Ytterligare en förklaring kan vara att tidningen i sin helhet har fler sidor i dag mot tidigare, alltså mer att läsa, vilket kan göra att materialet från Vimmerby ser mindre ut, fast det i själva verket är helt tvärtom. Flera har sagt till oss att det tar längre tid att läsa tidningen nu, och det ser åtminstone vi som ett gott betyg.