Så räddades jag av Vimmerbyborna

Foto: ÖM

Vimmerby2018-05-12 09:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kör någonstans i Vimmerby, letar efter tidningshuset, och min GPS i bilen har slutat att fungera. Det är halt. Det snöar kraftigt. Jag ser knappt ut från bilen. ”Om några månader kommer jag bli ansvarig för redaktionerna i Vimmerbyområdet, och jag kan inte ens hitta dit, pinsamt!”, tänker jag för mig själv där i bilen.

Plötsligt släpper däcken och bilen glider okontrollerat rakt in i en snödriva. Hela motorhuven är begravd i den tunga snön. Och jag står dessutom mitt i vägen, strax innan en rondell. ”Jävlar”, tänker jag. ”Nu kommer det bli världens kaos!”

Jag kliver ur och börjar i någon slags paniktillstånd att gräva fram däcken med händerna. Svetten börjar rinna längs ryggen. Bilar samlar sig bakom mig. Men ingen tutar. Plötsligt går en av bilisterna fram till mig, och en till kommer, och en till. Alla hjälper till att gräva fram mina däck. Jag ursäktar mig och skrattar lite nervöst.

– Oj, tack, så snälla ni är, i Västervik där jag bor, hade nog väldigt många legat på tutan nu, säger jag.

– Ta det lugnt, säger någon av dem, du är i Vimmerby nu, vi löser det här.

En av dem ringer en kompis som på bara några minuter ansluter med en superstor SUV med en draglina som han krokar fast i min bil. På bara några minuter släpar han min bil fri från den tunga snön. Jag blir så lycklig och ropar rakt ut:

– Vimmerby jag älskar er!

Vilket teamwork! Den hjälpsamheten. Den är inte helt självklar nu för tiden. Men det känns som att den var det, där och då, i en snödriva i centrala Vimmerby. Det var mitt första möte med Vimmerbybor och jag hoppas att det kommer bli fler sådana framöver. Inte nödvändigtvis mitt i en snödriva, utan kanske i lite mer ordnade former.

Från och med nu är jag ansvarig för redaktionerna i Vimmerbyområdet och i Västervik. Som ni vet har vi gått samman i en större mediaregion. Det kommer stärka oss. Vi kommer lyfta vår bevakning på flera fronter. Vi kommer vara slagkraftiga online med livebavkning av matcher och större nyhetshändelser. Ni kommer se ett snabbare flöde där. En tydlighet. Vassare journalistik. Det kommer bli mycket nytt framöver, och det är inga konstigheter med det. Vi måste lyfta blicken och jobba oss in i framtiden. Lokalt har vi kunniga och drivna journalister som leds av en minst lika kunnig och driven nyhetschef! Det är dit ni vänder er med nyhetstips! Vill ni snacka om journalistik på ett övergripande plan? Om vår digitala resa? Eller om pressetik? Ring mig. Jag svarar.