Samarbete för Kinda över partigränserna

Ett framgångsrecept för samarbete över gränserna har Kinda kommun stått för, menar Lars Karlsson.

Ett framgångsrecept för samarbete över gränserna har Kinda kommun stått för, menar Lars Karlsson.

Foto: Janne Björkegren

Debatt2018-09-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna mandatperiod har jag fått förmånen att vara oppositionsråd i Kinda kommun. Ett uppdrag som varit intressant och lärorikt. Framför allt har jag fått inblick i hur rikt Kinda är på engagerade människor som sprudlar av idéer. Allt från politiker till olika föreningsmedlemmar, men också engagerade människor i största allmänhet. Alla med viljan att göra Kinda bättre.

Inför uppdraget att företräda oppositionen i Kinda bestående av Centern, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Landsbygdspartiet och Vänsterpartiet fanns farhågor om att det skulle vara en svår uppgift med en sådan bredd av åsikter och värderingar. En oro som verkligen har kommit på skam då jag istället upplevt en positiv och bra stämning mellan alla politiker och partier, med stor förståelse för våra olika politiska utgångspunkter.

Framgångsreceptet för att det fungerat så bra är att alla känt förtroende för varandra och att allas åsikter fått komma fram, men också respekten för att alla inte kan få genom sin vilja. Genom att fokusera på vad vi vill förändra så har vi ofta hittat sätt att agera gemensamt, men ibland med helt olika grund för beslutet. Arbetssättet har varit framgångsrikt under mandatperioden och har väckt intresse långt utanför Kindas gränser.

Den goda stämningen har under mandatperiodens gång även smittat över på majoriteten, som under resans gång också förstått fördelarna med samarbete med alla partier. Vilket fått till följd att vi tillsammans lyckas ta flera strategiskt viktiga beslut som är viktiga för Kinda. Jag hoppas att det är något som fortsätter även nästa mandatperiod. Kinda har en enorm potential om vi vårdar våra resurser rätt.

Det som slagit mig är att när vi sätter ihop våra partier och ger alla möjlighet att få utrycka sina åsikter, så påminner det väldigt mycket om vilken släktmiddag, föreningsstämma eller föräldramöte som helst. Några, som jag, har massor av ideér, några mer försiktiga och några gillar att berätta om vad som var bättre förr. Rätt använt är alla dessa olika uttryck en tillgång. Vi ska inte ha för bråttom med nya idéer, men utan ideér får vi ingen utveckling och vi måste se tillbaka på historien för att förstå vår framtid.

Kinda står inför många framtida utmaningar om exempelvis demografin och vår kompetensförsörjning. För att möta dem behöver vi få till en ännu större mångfald av både politiker och idéer.

Jag vet inte i dag vad som händer efter valet och vilka som får förtroendet att leda Kinda, men jag är övertygad om att om Kindas partier fortsätter att arbeta tillsammans över alla partigränser så får vi ett ännu bättre Kinda i framtiden.