Skyttehagen v/s VOK-skogen

Skyttehagen med Jägargatan i bakgrunden. T.v Lisa Johansson som hade damfrisering i staden och var duktig orienterare, samt Mauritz Masse Sköldborg.

Skyttehagen med Jägargatan i bakgrunden. T.v Lisa Johansson som hade damfrisering i staden och var duktig orienterare, samt Mauritz Masse Sköldborg.

Foto: Vimmerby kommuns bildarkiv

Vimmerby2018-05-17 13:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är en sådan där insändare som jag helst inte skulle vilja skriva. Tomas Peterson irriterar sig i en artikel i Dagens Vimmerby på att Centerpartiet kallar området som är inramat av Bysjövägen, Snokebovägen, Lundgatan och Haga för VOK-skogen. Tomas Peterson har valt att kalla skogen för Skyttehagen.

Området var tidigare känt som skjutbaneskogen med det är mer än femtio år sedan skjutbanan låg där. På senare år har VOK-skogen blivit ett vedertaget begrepp. Det är inte enbart Centerpartiet som kallar området för VOK-skogen, det gör jag också och många Vimmerbybor. Ett antal idrottslärare vid Vimarskolan, Astrid Lindgrens skola och Gymnasiet kallar i brev till kommunen också området för VOK-skogen. De gör det dels i brev efter den avverkning som skedde 2013, dels efter att kommunen gick ut med ett pressmeddelande 7 februari 2017 om att man tänkte bebygga cirka två tredjedelar av det som är kvar av skogen med förskola, LSS-hem och bostäder.

Lärarna är måna om att kunna använda hela VOK-skogen för sin undervisning i orientering och friluftsliv. Lärarna skriver också att de inte har fått den dialog med kommunledningen som de bett om och lovats. I ett brev daterat 7 mars 2017 skriver lärarna: ”Vi har aldrig inbjudits till några samtal och nu förväntar vi oss en dialog med ansvariga tjänstemän och politiker samt att kommunen anstränger sig för att hitta andra områden för byggnation”.

Kommunledningen har backat och i en artikel i Vimmerby Tidning den 2 mars 2017 uttalar sig kommunalrådet Tomas Peterson om byggnationen men han ger inga garantier. Från artikeln: ”… vi justerade så att vi endast avser att bygga en förskola nu, och så nära Lundgatan som möjligt”. ”Och långsiktigt kommer det att finnas planer för ytterligare bebyggelse”. ”För en framtid kan man inte utesluta någonting. Staden växer, och det från centrum och utåt”.

Till frågan om Skyttehagen. Jag har letat efter kartor och dokument men inte funnit något som kan bekräfta att VOK-skogen har kallats Skyttehagen. Skyttehagen var ett danspalats som byggdes av Vimmerby Skytteförening enligt uppgift 1929 och revs troligen 1963. Skyttehagen låg där det nu är parkering mellan Jägargatan och idrottsplanen vid idrottshallen och ishallen. Skyttehagen låg cirka 100 meter från entréerna till Vimarskolan och Idrottshallen. Möjligen förväxlar kommunledningen Skyttehagen med Skyttepaviljongen som låg intill skjutbanan i nuvarande VOK-skogen. Skyttepaviljongen är bevarad och har flyttats till Västra Skogen intill en av skjutbanorna där.

Kan någon ge belägg för att VOK-skogen någonsin på kartor eller i dokument kallats för Skyttehagen så ger jag mig i den här frågan. I så fall kommer jag att kämpa för att det inte byggs någon förskola i Skyttehagen.

Montaget förenar då och nu, enligt Bertil Axelssons efterforskning.
Montaget förenar då och nu, enligt Bertil Axelssons efterforskning.