Lokala expertens tips: Så äter du för hälsa och plånbok

Matpriserna fortsätter att stiga och för många är det just nu ett pyssel att få ekonomin att gå ihop. "Ät riktig mat, inte för mycket och mestadels grönsaker. Då har du hälsa och ekonomi i ett", tipsar matexpert Ann Sellbrink.

"Jag tänker mycket på klimat, hälsa och att det ska vara gott. Väger man samman de tre kan svaret vara svensk ärtsoppa", säger Ann Sellbrink. Här är hon i växthuset hemma i Låxbo.

"Jag tänker mycket på klimat, hälsa och att det ska vara gott. Väger man samman de tre kan svaret vara svensk ärtsoppa", säger Ann Sellbrink. Här är hon i växthuset hemma i Låxbo.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2023-01-23 18:00

Matpriserna har stigit kraftigt under 2022. Enligt Matpriskollen ska höjningen på matrelaterade produkter ha uppgått till 14,9 procent mellan första november 2021 och sista oktober 2022. Prognosen för året är att matpriserna kommer fortsätta stiga. Konsumentverkets beräkning inför 2023 är att maten kommer bli cirka 20 procent dyrare jämfört med beräkningen som gjordes inför 2022. Matkostnaden för en familj med två vuxna och två barn beräknas bli 10 700 kronor för en månad. 

– Vi har vant oss vid att mat inte kostar så mycket. För det är annat som kostar. Men tittar man tillbaka så har vi historiskt lagt mycket pengar på mat, berättar Ann Sellbrink. 

undefined
"När du lagar mat med riktiga råvaror så sparar du pengar, och får samtidigt bättre kvalitet på den mat du äter. Det gynnar din hälsa såväl som din plånbok. Och laga gärna lite extra. Blir det två potatisar över kan du göra en liten sallad, lägga i en omelett eller steka upp dem", säger Ann Sellbrink.

Ann Sellbrink bor i Låxbo, belägen mellan Södra Vi och Gullringen. Hon är delägare i Klimatmat, driver Låxbo Lantkök och har länge arbetat som konsult inom matbranschen. Att få frågan om hur man ska dra ner på sina matkostnader är hon van vid. Speciellt under januari när plånboken för många ekar tom. 

– Den brukar komma den här tiden. Men jag pratar om det här året runt. Att ta makten över vad man stoppar i sig så att man vet att man får sig bra grejer. Svaret kan vara svensk ärtsoppa. Det är lite kött men kött ger smak. Det är mycket ärter som är jättenyttigt och går att odla lokalt. Sedan är det mat som är bra för kroppen. Äter man lite knäcke till får man ännu mer fullvärdigt protein. 

undefined
"Ärter, bönor och linser är billiga och rejält mättande. Finns färdigkokta på tetra, perfekt snabbmat. Smyg in bönor och linser i allt från bröd till köttfärssås. Mixade eller sönderkokta märks de knappt. Svarta bönor marinerade i en god vinägrett eller gröna linser med vitlök och citron passar fint som sallad till maten", tipsar Ann Sellbrink.

Vad är största skillnaden man kan göra?

– Laga mat och baka bröd.  Att äta riktigt mat som består av råvaror och inte så mycket utfyllnad och smakförstärkare. Gärna laga från grunden. För även om halvfabrikat kan tyckas vara billiga så tittar du på näringsvärdet är det jättestor skillnad jämfört med det du gör själv.

undefined
"Baka bröd kan många tycka tar lång tid och är svårt. Men det måste inte vara det. Man kan göra bröd som bara behövs gräddas på spisen eller så kan man nattjäsa. Då får du ett helt annat näringsupptag när du äter det", berättar Ann Sellbrink.

Vetemjöl som vetemjöl, vad är det för skillnad om man köper eller bakar bröd?

– Brödet du köper innehåller ofta mycket luft. Du märker snart att du blir mycket mättare när du äter hembakt förutom att det är gott. När du gör själv kan du stoppa i andra grejer utan att det gör stor skillnad på smaken. Du kan ha grövre mjöl, mixa baljväxter och ha i degspadet, stoppa ner potatis som blivit kvar från middagen. Men framförallt om du nattjäser så gör det mycket för näringsupptaget.

undefined
"Ett tips är att äta i säsong. Det är klart att du kan köpa tomater nu men de smakar ingenting och innehåller inte så mycket. Så svaret på många frågor just nu är rotfrukter, kål, lök och liknande. Sedan kan man grodda och spira ärtskott om man vill. Det är inte särskilt svårt", berättar Ann Sellbrink.

Har du andra tips?

– Äta säsongsbaserat, exempelvis rotfruker och kål nu, och att inte slänga. Det är fortfarande så att vi har ett matsvinn där vi slänger omkring 30 procent. Ett bra sätt att spara pengar här och nu är att äta det som ligger i frysen. Istället för att det ska ligga där, glömmas bort och bli frostskadat. 

undefined
"Risken med att priserna höjs kan vara att man väjer bort mat med bra kvalité. Som kött. Att man väljer importerat kött där man inte alls vet hur djuren har haft det och vad de har ätit. Då får man mycket sämre kvalité men större mängd kanske. Det är bättre att köpa ett bra kött och ta mindre istället. Så att inte de svenska matproducenterna går omkull", menar Ann Sellbrik.

Ser du någon risk med att priserna på mat höjs?

– Med tanke på kostnaderna för de svenska matproducenterna så är det väldigt viktigt att vi köper svenskt nu. De drabbas värre än vi andra nu när dieseln blir jättedyr och elen går upp. Eftersom vi har högre djurskyddskrav än resten av världen kostar det också mer från början att ta fram kött i Sverige, men det är jättebra kvalité. Så man måste tänka på att stödja den produktion som man vill ska finnas även om det svider lite i plånboken. Då kan man köpa mindre istället. Eller en billigare del. Man behöver inte köpa filé utan det går att göra mycket gott till exempel med färs. Det är också en beredskapsfråga. Blir det en kris är det inte säkert att andra länder vill exportera sin mat till oss.

undefined
"Jag har ett favoritrecept. Ett bönbröd som man steker, det är superenkelt. Det är med på alla mina kurser", berättar Ann Sellbrink. Här delar hon med sig av sitt recept: Bönbröd att steka Världens bästa stekpannebröd att grädda inne på spisen eller utomhus över öppen eld! Degen står sig minst en vecka i kyl och går också att frysa för senare utbakning. 400 g (eller en tetra) kokta bönor, tex stora vita 3 msk rapsolja 0,5 dl vatten eller mjölk (välj det som passar dina gäster!) 0,5 tsk salt 4,5 dl vetemjöl + mjöl till utbakning (går bra att byta ut mot “bättre” mjöl, tex dinkel, havre, korn eller en blandning) valfria kryddor ex. hel kummin, anis, fänkål, rosmarin eller timjan. Mosa bönorna med en gaffel och blanda med fett och vätska. Rör sedan ner salt, mjöl och kryddor. Knåda ihop degen i bunken. Alternativt kör alla ingredienser i matberedare tills du får en smidig deg. Dela degen i 16 bitar. Mjöla bänken och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Stek bröden (torr panna/häll utan fett) medan du kavlar ut nästa. Stek några minuter på varje sida. Under en handduk håller de sig ljumna och mjuka.
Anns bönbröd att steka

400 g kokta bönor
3 msk rapsolja
0,5 dl vatten eller mjölk
0,5 tsk salt
4,5 dl vetemjöl + mjöl till utbakning (går bra att byta ut mot ex dinkel, havre, korn)
Valfria kryddor ex. hel kummin, anis, eller timjan. 

Mosa bönorna med en gaffel och blanda med fett och vätska. 

Rör ner salt, mjöl och kryddor. Knåda ihop degen i bunken. 

Dela i 16 bitar. Mjöla bänken och kavla ut så tunt som möjligt. Stek bröden några minuter på varje sida (torr panna utan fett). Under en handduk håller de sig ljumna och mjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!