Stäng landsbygdsskolor i Vimmerby kommun!

I Vimmerby Liberalernas realism anges att några landsbygdsskolor bör läggas ned!

Rumskulla skola är en av de två som Liberalerna anser bör läggas ner.

Rumskulla skola är en av de två som Liberalerna anser bör läggas ner.

Foto: Arkiv

Debatt2018-04-26 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orsaken är Vimmerby ekonomiska situation. Orsaken är också att vi måste se till det samlade utbildningsresultatet för alla elever och fördela resurser utifrån detta. Orsak är också att dessa landsbygdsskolor inte har framtiden för sig vid rekrytering av nya lärare i framtiden.

Den politiska realismen synes ibland styras av tillfälliga opinioner. Jag tror politiken bättre än så. Jag ser fritidspolitiker som med vilja och idé arbetar för andras bästa. När M anger att skolor skall vara kvar så länge de håller kvalitén - Ja då hoppas jag att M tänker åter om och ser att i nuläget riskerar vi inte bara bryta skollag utan än värre att studieresultat ytterligare försämras.

Jag hoppas också att S som alltid haft arbetsmiljöfrågor högt upp i sin politiska dagordning nu inser att fara föreligger för arbetsmiljön i Vimmerbys skolor. Det är inte länge sedan förvaltningschefen under en period angav att Vimmerby ej kunde hålla sitt ansvar. Nu kommer nya farhågor utifrån att budgeten ej kan hållas. Arbetsmiljön är inte bara personalens utan också elevers. Jag tror att

S vill göra rätt. Och rätt är att fördela resurser till dem som mest behöver.

Mot i Vimmerby - nya Liberalernas realism står att åter fördela mer resurser från kommunen med resultat ytterligare högre jämförelsekostnad per elev än för rikssnittet. Detta till hög risk att vi står

inför ny skattehöjning inom några år. Vi har högst kommunalskatt i länet idag. Det skulle för egen del kunna vara okey. Men då skulle jag också vilja kunna se att vi hade verksamheter som var bland de bättre i länet. Men elevers studieresultat när de går ut 9:an vittnar ej om detta!

I Vimmerby - nya Liberalers program anges inte bara lägga ned två landsbygdsskolor. Utan flera andra neddragningar och avgiftshöjningar anges också. Allt syftande att fördela om resurser och motverka skattehöjningar. Vi hoppas och vill som C att hela Vimmerby skall vara en bra kommun.

Det ekonomiska- och verksamhetsresultatet talar dock inte för bibehållande av landsbygdsskolor.