EU fördömer rysk stämpling av oppositionen

"Grundlöst", "ett försök att tysta ned oppositionen". Reaktionerna fortsätter att komma efter onsdagens ryska domstolsbeslut att extremistklassa den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar det ryska beslutet för grundlöst och menar att det är ett försök att tysta oppositionen. Arkivbild.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar det ryska beslutet för grundlöst och menar att det är ett försök att tysta oppositionen. Arkivbild.

Foto: Olivier Hoslet/Pool via AP/TT

Brott & Straff2021-06-10 18:32

"Gårdagens dom av domstolen i Moskva (...) utgör det mest allvarliga försöket hittills av den ryska regeringen att tysta ned den oberoende politiska oppositionen".

Det skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande som EU:s 27 medlemsländer ställer sig bakom. Han skriver även att blocket anser att domen saknar grund.

"Det är en grundlöst beslut som bekräftar den bekymmersamma utvecklingen av systematiska angrepp mot de mänskliga fri- och rättigheter som är en del av den ryska grundlagen", fortsätter han.

Europarådet sällar sig också till kritikerna, och upprepar Europadomstolens order från februari om att Navalnyj omedelbart ska släppas ur fängelset.

Fortsätta arbeta

Onsdagens dom innebär att antikorruptionsstiftelsen FBK med omedelbar verkan förbjuds att verka i Ryssland.

Stiftelsen skriver själv på plattformen Twitter att den kommer att fortsätta att arbeta mot korruption i Ryssland, trots domen.

"Vi vaknade och log ett illmarigt leende. Med vetskapen att vi är 'en fara för samhället' så kommer vi fortsätta kämpa mot korruption", skriver stiftelsen.

FBK-chefen Ivan Zhdanov skrev även han ett skämtsamt inlägg på plattformen.

"I dag sade jag åt min fru att jag nu är en extremist och att jag därav kan bete mig illa", skriver han i en tweet.

Inte ställa upp i val

Tidigare i juni klubbades en lag som förbjuder ledande personer inom extremiststämplade organisationer att ställa upp i val under fem år. Även medlemmar på lägre nivå, samt finansiärer, ska kunna diskvalificeras under tre år. Kritiker befarar att lagen därmed även riskerar att drabba de tiotusentals personer som stöttat Navalnyjs nätverk med donationer.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin, och för sitt arbete mot korruption.

Tidigare i år dömdes Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!