Israelisk fredsrörelse stukad – men inte knĂ€ckt

Efter Hamas massaker och Israels efterföljande invasion av Gaza befinner sig regionens fredsrörelse i ett nĂ€rmast hopplöst lĂ€ge. Trots det Ă€r veteranaktivisten Doubi Schwartz Ă€ndĂ„ hoppfull om att rörelsen ska kunna fortsĂ€tta sitt arbete. –Det faktum att mĂ€nniskor fortfarande vill prata med varandra gör mig optimistisk, sĂ€ger han till AFP.

MÀnniskor samlade för begravningen av den kanadensisk-israeliska fredsaktivisten Vivian Silver. Silver dödades i Hamas massaker pÄ kibbutzen Beeri den 7 oktober.

MÀnniskor samlade för begravningen av den kanadensisk-israeliska fredsaktivisten Vivian Silver. Silver dödades i Hamas massaker pÄ kibbutzen Beeri den 7 oktober.

Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Mellanöstern2023-12-11 06:00

– Det var inte lĂ€tt före kriget, sĂ€ger Sulaiman Khatib, en av grundarna av fredsorganisationen Fighters for Peace, till AFP.

– Men nu Ă€r det Ă€nnu svĂ„rare, inte minst nĂ€r det handlar om relationen till det israeliska och det palestinska samhĂ€llet. DĂ€r har de extremistiska krafterna vuxit sig allt starkare.

Organisationen, som bestÄr av bÄde israeler och palestinier, har under Ären arrangerat möten och protester och medlemmarna har ocksÄ hÄllit förelÀsningar i skolor och pÄ universitet.

Allt för att frÀmja en dialog mellan israeler och palestinier i syfte att sÀtta stopp för den vÄldsspiral som plÄgar regionen.

"Inget utrymme för nyanser"

Fighters for Peace Àr en av de omkring 200 organisationer som ingÄr i den israeliska fredsrörelsen, dÀr flera grupper grundades för över 40 Är sedan.

Men efter att terrorstĂ€mplade Hamas den 7 oktober i en samordnad attack slog till mot Israel – och Israel dĂ€refter inledde en fullskalig invasion av Gaza – har rörelsen skakats i sina grundvalar.

– Det har aldrig varit sĂ„ svĂ„rt att lyssna pĂ„ den andra partens Ă„sikt, sĂ€ger Avner Wishnitzer, Ă€ven han en av grundarna till Fighters for Peace.

– Avhumaniseringen har aldrig tidigare varit sĂ„ omfattande, och fenomenet kommer bara att öka. Och mĂ„nga mĂ€nniskor – naturligtvis inte alla – Ă€r till och med redo att se den andra partens barn dödas.

Att det bland offren för Hamas attacker den 7 oktober Àven finns flera vÀlkÀnda företrÀdare för fredsrörelsen försÀtter medlemmarna i ett Àn svÄrare lÀge.

IhÀrdig fredskÀmpe

Ett av offren i Hamas attacker var Vivian Silver, en av grundarna till organisationen Women Wage Peace. Silver, som flyttade till Israel frÄn Kanada pÄ 70-talet, var under mÄnga Är en ihÀrdig förkÀmpe för fred i regionen, och dödades i massakern pÄ kibbutzen Beeri den 7 oktober.

Även den vĂ€lkĂ€nde aktivisten Hayim Katzman fanns bland offren för Hamas attacker – denna gĂ„ng mot kibbutzen Holit.

I sitt tal under begravningen vÀdjade hans bror Noy Katzman om att Katzmans död inte skulle överskugga hans fredsarbete, skriver The Guardian.

– Utnyttja inte den död och den smĂ€rta vi har drabbats av för att tillfoga andra familjer död och smĂ€rta, sade han.

Kommer att ta tid

Men trots minst sagt stora utmaningar Àr mÄnga inom Israels fredsrörelse övertygade om att deras arbete nu Àr viktigare Àn nÄgonsin tidigare.

Enligt Doubi Schwartz, en av rörelsens veteraner, krĂ€vs dock tĂ„lamod – och inte minst tid – för att medlemmarna ska kunna hitta en vĂ€g framĂ„t i den vĂ„ldsspiral som rĂ„der i regionen.

– I de öppna och svĂ„ra diskussioner som pĂ„gĂ„r mellan israeliska och palestinska fredsaktivister finns Ă€ven "röda linjer". Och dessa diskussioner kommer att pĂ„gĂ„ i decennier, sĂ€ger han till AFP.

– Men – det faktum att mĂ€nniskor fortfarande vill prata med varandra gör mig optimistisk.

Fakta: Gaza och Hamas

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn. Förutom havet grÀnsar Gaza i sydvÀst mot Egypten och Àr i övrigt omslutet av Israel.

Befolkningen i Gazaremsan har berÀknats till drygt tvÄ miljoner mÀnniskor.

OmrĂ„det var del av Osmanska riket i flera hundra Ă„r, senare under brittisk kontroll (1918–48), och efter det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet frÄn 1993 ska Israel tillÄta Palestinska myndigheten visst sjÀlvstyre i Gazaremsan.

Mitten av 00-talet blev turbulent, dÄ Israel först lÀmnade sina omstridda bosÀttningar i Gaza, och det hÄrdfört islamistiska Hamas snart efterÄt vann ett parlamentsval dÀr. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra palestinska partier, men samtalen misslyckades. Efter en delvis vÄldsam kamp tog islamiströrelsen 2007 ensidigt makten i Gaza. DÀrmed Àr det som ÄterstÄr av palestinskt sjÀlvstyre kluvet i tvÄ, eftersom al-Fatah fortsÀtter att styra pÄ den av Israel ockuperade VÀstbanken.

Sedan dess har Israel upprĂ€tthĂ„llit en blockad mot omrĂ„det. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Hamas, som Àr terrorlistat av bland andra EU och USA, och andra militanta palestinska grupper har pÄ senare Är utkÀmpat flera förödande krig mot Israel. Men det som rasar nu Àr det i sÀrklass största och blodigaste.

KĂ€lla: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!