USA hukar inför möjligt historisk oväder

Södra USA hukar inför ett ovanligt olyckligt väderfenomen som nalkas. Inte en, utan två tropiska lågtryck som kan få orkanstyrka i början av nästa vecka är på väg mot den amerikanska kusten.

En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.

En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.

Foto: NOAA/AP/TT

Miljö2020-08-21 21:55

Det ena är den tropiska stormen Laura som just nu uppehåller sig öster om Honduras och som enligt USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC) kan dra in över kusten mellan Texas och Florida på onsdag och då i form av en orkan.

Det andra orosmålet för USA:s meteorologiska organ och katastrofmyndigheter är det som för närvarande kallas det Tropiska lågtrycket 14, men som får namnet Marco om det uppgraderas till storm, och som förväntas träffa kusten mellan Texas och Louisiana på tisdag – också det möjligtvis som orkan.

– Tropiska lågtrycket 14 ser inte robust ut just nu, men det ser ut att vara i en omgivning som gynnar att det stärks, säger Phil Klotzbach, forskare vid Colorado State University.

Jagar på varandra

I vissa fall kan ett fenomen känt som Fujiwhara-effekten uppstå när två oväder interagerar. Det innebär att de kommer i omloppsbana kring varandra och farten i en cyklon kan då göra att den andra cyklonen accelererar ytterligare, säger David Streit vid Commodity Weather Group, som säljer väderprognoser till jordbruket.

Meteorologer säger att det ännu råder stor osäkerhet om hur just dessa båda vädersystem kommer att utvecklas, men att det mest sannolika är att de inte kommer att påverka varandra.

Aldrig tidigare

Om båda vädersystemen blir orkaner och drar in över USA:s kust kan de skapa stor förödelse.

Att två cykloner slår in samtidigt i Mexikanska golfen är mycket ovanligt. Senast det inträffade var 1959, enligt vad meteorologer säger till Reuters. 1933 drabbades området av den samtidiga kombinationen av en orkan och en tropisk storm – men inga uppgifter finns om att två orkaner har härjat där samtidigt.

Om Tropiska lågtrycket 14 träffar den utpekade delen av kusten som förväntat är det i så fall ungefär tre år efter att orkanen Harvey dödade cirka 70 människor och orsakade skador där för många miljarder dollar.

Fakta: Tidigare orkaner i USA

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA – fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut.

Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, där över 3 000 beräknas ha omkommit och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

I september evakuerades över 15 000 människor till nödbostäder när ovädret Florence drog in över North och South Carolina. Minst 35 människor omkom.

Källor: National Hurricane Center med flera.


Fakta: Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-stormar blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Källa: SMHI, Royal meteorological society

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!