Nya kajen ska binda ihop centrum med marinan

När arbetet med att restaurera Skeppsbrokajen är klart blir det dags för stadsarkitekten Sara Dolk att ta vid. Eller egentligen är arbetet redan i full gång.

Sara Dolk

Sara Dolk

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Västervik2021-11-23 20:30

– I vanliga fall brukar man vänta tills renoveringen är klar, men nu tar vi fram handlingar parallellt, så att det ska gå lite snabbare, säger hon.

Visserligen finns inga exakta ritningar ännu, enbart preliminära skisser, men ritningarna är på gång, berättar Dolk. 

Projektet har fått namnet Skeppsbrottet. Här ska finnas föremål som anknyter till platsens bakgrund och göra att det finns saker att upptäcka och uppleva på vägen.

– Vi kommer att särskilja gång- och cykelstråket, för att man ska kunna stanna upp på gångstråket och titta på de fina vyerna, utan att behöva oroa sig för att bli påkörd. Målet är att det ska bli mer än en transportsträcka.

– Det finns väldigt mycket historia på den här platsen. Vi hade förhoppningar om att den gamla järnvägsrälsen som gick här skulle kunna få vara kvar, men det gick inte. Vi har lite idéer om hur vi ska kunna återanvända den, men vi är inte färdiga med det riktigt än.

Hon berättar att gamla lasttunnor, fisknät och annat finns med i planerna. Sedan ska det också in både grönska och belysning för att få till en trivsam helhet.

Om allt går enligt planen ska det här vara klart i augusti 2022.

Så småningom är tanken att hela sträckan från Barlastudden till Tändsticksområdet ska vara sammanbundna. Nästa steg blir sträckan över parkeringen vid Skeppsbrokajen, som slutligen ska binda ihop stråket längs vattnet.

– Det kommer att bli jättefint, säger Sara Dolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!