Uppgifter: Hjalmarsson petades frÄn riksdagslistan

Harald Hjalmarsson tackade inte alls nej till att kandidera till riksdagen. Han fick nej av nomineringskommittén. Det uppger han i en intervju med tidningen Barometern.

Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Foto: Arkiv

VĂ€stervik2021-10-26 20:02

NÀr Moderaterna i Kalmar lÀn presenterade kandidaterna till partiets riksdagslista i början av oktober saknades ett namn: Harald Hjalmarsson.

Hjalmarsson fanns pÄ andra plats pÄ riksdagslistan 2018, men missade riksdagen med liten marginal.

VÄren 2020 gick han in som ersÀttare för Jan R Andersson i riksdagsarbetet, och lÀt efterÄt vÀldigt entusiastisk till en riksdagskarriÀr. I det skenet var det överraskande att hans namn inte alls fanns med.

– Vi fick se nomineringskommittĂ©ns lista strax innan media, och blev lika chockade som alla andra över att Harald Hjalmarsson inte var med, sade kretsordförande Elin Landerdahl till VT efter att listan presenterats.

undefined
Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Hjalmarsson uppgav dÀremot sjÀlv att det inte varit nÄgon dramatik. Under sommaren 2021 hade han kommit pÄ andra tankar. Det var kommunpolitiken han ville satsa pÄ, och dÀrför hade han meddelat nomineringskommittén att han inte lÀngre stod till förfogande för ett riksdagsuppdrag.

Nu tre veckor senare ger han en helt annan bild till Kalmartidningen Barometern:

– Jag blev uppringd av en tjĂ€nsteman i partiet, bara detta gör mig besviken, som kort meddelade, du stĂ„r inte med pĂ„ vĂ„r lista.

TjĂ€nstemannen motiverade det med att Hjalmarsson var förknippad med en politisk skandal för fem-sex Ă„r sedan. Det handlar om Uppdrag Gransknings reportage om Slottsholmen och förlĂ€ngningen av landningsbanan pĂ„ MommehĂ„l. Granskningen slutade med att Hjalmarsson fick ett strafförelĂ€ggande för tjĂ€nstefel, eftersom han maskerat meningar i nĂ„gra handlingar som lĂ€mnades ut till Uppdrag Granskning. 

Till oss vidhÄller han att han avsade sig sin kandidatur, men...

– Jag fick via en underhandskontakt veta att jag inte skulle finnas med. IstĂ€llet för att ta strid valde jag av lojalitet med partiet att dra tillbaka min kandidatur, och vĂ€xla fokus till kommunen.

I dag lÄter han besviken över att interna stridigheter i partiet kommit i dagen, trots att han sjÀlv tog ett steg tillbaka:

– Det Ă€r inte första gĂ„ngen nĂ„got sĂ„dant hĂ€nder. Det Ă€r trĂ„kigt.

Det som hÀnt de senaste veckorna Àr att nomineringskommittén dragit pÄ sig alltmer kritik.

Redan första dagen fick ett av de tio toppnamnen strykas. LÀnets sjuk- och hÀlsovÄrdsdirektör Johan Rosenqvist, som Àr medlem i Moderaterna, meddelade att han inte stod till förfogande för en riksdagskandidatur.

För nĂ„gra dagar sedan gick partiets andre riksdagsersĂ€ttare Carl-Wiktor Svensson ut och berĂ€ttade att han petats frĂ„n riksdagslistan dĂ€rför att han Ă€r ensamstĂ„ende smĂ„barnspappa. 

undefined
Carl-Wiktor Svensson (t h) vid ett tiidigare tillfÀlle. Han vÀlkomnar Moderaternas partiledare vid ett besök i Hultsfreds kommun.

En som Ă€r kritisk till vad som utspelar sig Ă€r förra riksdagsmannen Jörgen Andersson frĂ„n Överum.

I ett FacebookinlÀgg kritiserar han partiets interndemokrati och ifrÄgasÀtter varför Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson inte finns med bland nomineringarna.

I sammanhanget kan det vara vÀrt att nÀmna att Jörgen Andersson och Harald Hjalmarsson var rivaler i riksdagsvalet 2018: Andersson hade gÀrna fortsatt en tredje period. Av den rivaliteten hörs inte mycket nu.

– Jag har inte insyn i Moderaternas nomineringsarbete, men om man har petat en kandidat som till och med varit inne och arbetat i riksdagen till förmĂ„n för helt okĂ€nda namn Ă€r det mĂ€rkligt.

undefined
Tidigare riksdagsmannen Jörgen Andersson (M) betonar vikten av erfarenhet som en egenskap för att nÄ framgÄng som riksdagsman. DÄ tycker han att det Àr konstigt att Harald Hjalmarsson inte finns med pÄ listan.

Han köper inte argumentet att SVT:s granskning solkat ner Harald Hjalmarssons namn.

– Den granskningen gjordes innan valet 2018. DĂ„ stĂ€llde Moderaterna i Kalmar lĂ€n sig bakom Harald Hjalmarsson. Varför för man upp den saken nu?

Hans teori Àr att man petat kandidater med erfarenhet för att bana vÀg för andra kandidater. Efter Uppdrag Gransknings reportage Jörgen Andersson kritisk mot Harald Hjalmarsson. I dag Àr tonen en annan.

– Harald har biktat sig och gjort bot. FrĂ„n mina Ă„r som riksdagsman sĂ„ vet jag att för att fĂ„ saker utrĂ€ttade krĂ€vs politisk tyngd. Det tar tid att bygga upp. DĂ€r har Harald med sin lĂ„nga erfarenhet bĂ€ttre förutsĂ€ttningar Ă€n de flesta pĂ„ listan.

Harald Hjalmarsson ifrÄgasÀtter ocksÄ om Uppdrag Gransknings reportage Àr enda skÀlet:

– Det har varit ett val sedan Uppdrag Granskning, och dĂ„ gick det faktiskt rĂ€tt bra för mig sett till antalet personkryss. Det kan inte vara den enda anledningen, men det fĂ„r nĂ„gon annan svara pĂ„.

undefined
Nomineringskommitténs ordförande Carl Dahlin (M) vill inte kommentera varför Harald Hjalmarsson inte finns med pÄ listan.

Nomineringskommitténs ordförande Carl Dahlin vill inte kommentera uppgifterna i Barometern.

– Jag pratar gĂ€rna om de namn som finns pĂ„ listan. Jag kommenterar inte namn som inte finns med pĂ„ listan.

SĂ„ utses kandidaterna

Än Ă€r moderaternas lista till riksdagsvalet 2022 inte klar. Det som Ă„terstĂ„r Ă€r att faststĂ€lla rangordningen bland de tio kandidater som nomineringskommittĂ©n rankat högst. Det sker vid en nomineringsstĂ€mma. DĂ„ fĂ„r de tio toppkandidaterna svara pĂ„ frĂ„gor, innan det avgörs vem som fĂ„r toppa valsedeln.

FrÄn VÀsterviks kommun finns Marianne Hennel och Otto Stackelberg med bland de tio högst rankade. Carl Dahlin frÄn nomineringskommittén uppger att man arbetat i ett Är med att ta fram kandidater.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!