LIVE: Tre bränder runt om i Västervik

Räddningstjänsten i Västervik jobbar med tre bränder runt om i kommunen. Vi direktrapporterar om läget i flödet nedanför.

Foto: Victor Bomgren

Västervik2019-06-06 15:01

12.51 kommer ett larm från skogen i närheten av Ekhagen Golfbana.

– Där har vi just nu två man som jobbar med eftersläckningsarbete. Den är inte klar men under kontroll, säger räddningstjänstens insatsledare Sara Stenbeck tjugo över två på nationaldagen.

13.06 Larmar personer på Lilla Rätö i Västerviks skärgård om att det brinner.

– Där har privatpersoner jobbar med släckningen. Nu har vi en båt och personal på plats för eftersläckning även där. Jag har inte fått några andra uppgifter än att vi ska ha kontroll även på den branden, säger Stenbeck.

13.15 kommer det ytterligare ett larm. Denna gång från Bönemåla i närheten av Överum.

– Dit är vi på väg från Överum och Gamleby. Jag har ännu ingen vetskap om omfattningen. Brandflyg är också på väg för att kontrollera platsen.

Vad kan så många bränder samtidigt bero på?

– I måndags var det ett väldigt åskoväder som drog över oss. När marken torkar upp och brisen kommer så får vi gynnsamma förutsättningar för att det ska börja brinna. det är ganska ofta vi ser det scenariot, att det tar några dagar, framför allt när det kommit ett kraftigt regn. Då behöver det torka upp några dagar och så pyr det långt ner i marken. När det kommer lite vind och torka får det bra fart igen.

Sara Stenbeck poängterar att det är spekulation, dock baserat på tidigare erfarenheter.

– För oss är det jätteviktigt att ha ett bra samarbete med privatpersoner för tidig upptäckt så vi kan komma på plats med resurser tidigt.

Har ni några resurser kvar?

– Vi har en resurs kvar i Västervik. Vi har bemannat upp så att vi har en styrka på stationen här. Sedan har vi Ankarsrum och Loftahammar kvar att tillgå. Vi tål inte hur mycket som helst, men just nu känns det som att vi har ett stabilt läge, om än lite skört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om