Så har det kostat att bo i bostadsrätt i Västervik

När värdestegringen dragits från månadskostnaderna har det blivit billigt att bo i bostadsrätt i Västervik de senaste tio åren.

Foto: Pedersen, Terje, TT

Västervik2019-06-01 10:00

En tvåa på 60 kvadratmeter med månadshyra på 399 kronor i månaden! Det låter som en utopi för den bor i hyresrätt. För en vanlig bostadsrättsägare i Västervik har det varit fullt möjligt.

Swedbank och Sparbankerna har gjort en undersökning där månadskostnaderna för en bostadsrätt – som månadsavgift och räntor – ställts mot värdestegringen.

– Den som köpte en bostadsrätt i Sverige 2008 kan i dag, drygt tio år senare, sälja bostadsrätten med en sådan vinst att vinstern efter skatt i genomsnitt överstiger den totala boendekostnaden med 2 200 kronor varje månad, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.

I de flesta större kommuner i Sverige har bostadsrättsinnehavarna med andra år haft betalt för att bo i sina lägenheter!

Så lyckligt lottad har man inte varit i Västervik. Där överstiger inte värdestegringen boendekostnaderna, istället har lägenheten kostat 399 kronor i månaden. Västervik är bland de lägst placerade orterna i undersökningen. Å andra sidan är flertalet av de 40 undersökta orterna större än Västervik, eller ligger nära storstadsregionerna. Exempelvis Oskarshamn eller Vimmerby finns inte med i undersökningen.

Den som bor i en bostadsrätt och inte har för avsikt att sälja lägenheten den närmaste tiden kan invända man i praktiken får betala ett antal tusen i månadsavgift och övriga boendekostnader. Det är först vid en försäljning som man kan kassera in värdeökningen.

Privatekonomen Arturo Arques förklarar vad undersökningen vill visa.

– Vi vill illustrera vilken exempellös värdeökningen det varit de senaste tio åren, bland annat tack vare en aggressiv räntepolitik.

Samtidigt vill han också föra upp en annan fråga på agendan.

– Ungdomar som står inför att köpa lägenhet i dag har levt med att bostad är något som hela tiden ökar i värde. Så är det inte – titta på hur det var på 90-talet. Det är viktigt att man förstår det när man gör en boendekalkyl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!