Sju skogsbränder på två dagar

Även nationaldagen blev hård för räddningstjänsten i Västervik. Under eftermiddagen fick de ta hand om fyra skogsbränder. Onsdagen var nästan lika illa – då brann skog på tre platser.

Foto: Filip Gustafsson

VÄSTERVIK2019-06-06 17:57

Ett skogsområde vid golfbanan vid Ekhagen, skog på Lilla Rätö, skog vid Bönemåla i trakten av Överum och en brand vid Tätvik nära kommungränsen mot Vimmerby. Alla fyra upptäcktes inom loppet av några timmar under torsdagen.

Dagen före brann det på ett kalhygge i närheten av Blackstad, skog vid Botorpsström söder om Västervik och ett skogsområde vid Boda/Blekhem strax norr om Västervik.

Samtliga dessa bränder kan kopplas ihop med det kraftiga åskovädret i måndags.

– Min bedömning är att alla är blixtnedslag. Det här är klassiskt, efter två-tre dagar när det torkar upp och blir varmt, då tar det sig, berättar Joakim Jansson, räddningschef i Västervik.

Han beskriver hur blixten kan gå långt ner i marken och skapa glöd som sedan äter sig uppåt och med hjälp av sol och vind utvecklas till en brand. Samtliga sju skogsbräder under onsdag och torsdag har startat mitt på dagen när solen står som högst.

Den brand som var störst och mest krävande var den som upptäcktes strax efter klockan 15 på onsdagen.

– Det var i Blekhem. Där var vi på plats onsdag eftermiddag till torsdag morgon. Den var också mest kritisk, branden var på väg in i granskogen och dessutom fanns en del torrgranar. Då slår det upp plötsliga tvåmeterslågor, berättar Joakim Jansson.

Barrskog är värre än lövskog för räddningstjänsten, barrskogen är helt enkelt mer eldfängd.

Vid Blekhem brann uppskattningsvis 25 hektar.

Vid 18-tiden på torsdagen brann det fortfarande på två platser, vid Tätvik och vid Bönemåla.

Vid Tätvik återstod då fortfarande flera timmars släckningsarbete, även vid Bönemåla fortsatte arbetet. Där blir räddningstjänsten kvar även under natten.

Trots brand på sju platser i skogen så har inga bostäder eller byggnader varit i fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!