The House – inte bara dans

När dans- och musikalartisten Ingela Arrbrant flyttade hem till Västervik sjösatte hon en av sina idéer. Det är nu sex år sedan som dansstudion The House öppnade i Västervik.

På Sparbanksdagen dansade barn från The House på den stora scenen.

På Sparbanksdagen dansade barn från The House på den stora scenen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-06-24 11:00

– Jag har alltid velat driva en egen dansstudio. Jag ville skapa en plats där barn mår bra, känner trygghet och utvecklas. Och jag ville göra det helt från grunden.

The House startade i en lokal i Gertrudsvik och har sedan dess flyttat till Stefanhallen på Bökensved. Ingela Arrbrants ambitioner var höga redan från början.

– Jag ville sätta nivån direkt och visa att The House är något speciellt och unikt.

Hon startade med 26 danspass i veckan för barn mellan fem och sjutton år. I början höll Ingela alla pass själv. Idag är The House ett etablerat namn i Västervik med klasser som balett, jazz, street, hip-hop och musikalskola. Danspedagogerna Rebecca Karlsson och Josefin Helge arbetar med barnen och dansåret avslutas med dansshow. Pedagogiken på The House präglas av uppmuntran, trygghet och glädje.

– För mig är det viktigt att dansen säger något, att den berör, är levande och har ett budskap.

Vuxna visade också intresse för dans. De tycket att barnen verkade ha så kul på The House, var glada och nöjda efter varje danspass.

– I och med att föräldrarna också ville dansa funderade jag på ännu ett upplägg.

Parallellt med verksamheten för barn arbetade Ingela fram koreografin till nio olika pass som ingår i konceptet “The House fitness” där musik, dans och träning vävs samman. I Västervik är klasser igång på Actic sedan mars 2017 och konceptet finns också på andra anläggningar runtom i Sverige.

– Det är klart med licens och i höstas åkte vi på turné runtom i Sverige för att visa upp vårt fitnesskoncept. Vi var även med på Fitnessfesitvalen i Stockholm. Det blev riktigt uppskattat och nu har vi inlett ett samarbete med Blossom Tainton Lindquist.

Att producera event är en annan gren i Ingela Arrbrants företagande. Hon är nu inne på sitt fjärde år som bland annat ansvarig för Sparbanksdagen. En dag med underhållning och upplevelser för stora och små på Spötorget.

– När det gäller event känner jag av helheten och skapar den atmosfär som kunden är ute efter. Det handlar om ljus, ljud, dofter, ja, allt det som våra sinnen tar in.

När Slottsholmen började ta form och Björn Ulvaeus uttalade sin vilja med projektet tyckte Ingela att det stämde överens med det hon själv ville åstadkomma.

– Jag kontaktade Björn och berättade att jag finns och vad jag gör. Det kändes rätt direkt. Nästan för bra för att vara sant.

Samtalet med Björn Ulvaeus ledde till jobb som eventansvarig på Slottsholmen. I dagarna har några av sommarens fester offentliggjorts.

– Ja, det blir bland annat 80- och 70-talsfester och fest för seniorer. Slottsholmen ska vara en mötesplats som är gemytlig och inkluderande.

Ingela växte upp i Jenny, ett område vid infarten till Västervik. Som liten hade hon tre tydliga karriärmål: musikalartist, pilot eller inredningsdesigner. När Ingela och hennes kompisar lekte dansare var det hon som hjälpte de andra med rörelserna. Hon älskade flygplatser och flygplan. Hemmet var under ständig förnyelse och Ingela möblerade flitigt. Under gymnasietiden var det musiken och dansen som tog överhanden och efter studenten sökte hon till musikteaterskolan Bjärnum.

– På gymnasiet fick jag ingen uppmuntran. Men mina föräldrar har trott på mig och stöttat till hundra procent. Det är jag så tacksam för.

Efter Bjärnum gick Ingela vidare till Dansforum, en yrkeshögskola i Göteborg. En av hennes lärare var Ran Hamilton.

– Hon är en viktig förebild för mig. Ran hade ett väldigt speciellt sätt att uttrycka sig och fick oss elever att se utanför boxen.

I slutet av utbildningen, år 1999, blev Ingela utsedd till Årets dansare i Sverige. Och efter det blev det jobb som musikalartist på Nöjesteatern i Malmö.

– Efter att ha varit artist ett antal år kom jag in mer och mer in på jobben bakom scenen, som koreograf och assisterande producent. Det ledde senare till arbete med event och jag har haft många uppdrag, både utomlands och i Sverige.

Det var när det var dags för familjeliv som Ingela och hennes Anders, också han från Västervik, valde att flytta tillbaka till hemstaden.

– Vi valde mellan storstad och småstad. Det blev Västervik. Vi ville komma närmare våra föräldrar och kunna ge det bästa till våra barn.

Ingela Arrbrant startade The House för sex år sedan. ”Jag ville skapa en plats där barn mår bra, känner trygghet och utvecklas. Och jag ville göra det helt från grunden.”, säger hon.
Ingela Arrbrant startade The House för sex år sedan. ”Jag ville skapa en plats där barn mår bra, känner trygghet och utvecklas. Och jag ville göra det helt från grunden.”, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!