Vatten kan innehålla föroreningar

Det finns föroreningar i kontrollbrunnar som kan påverka sjukhusets reservvattentäkt. Nu vill miljö- och byggnadsnämnden att länsstyrelsen gör kontroller.

Akko Karlsson (MP), miljö- och byggnadsnämndens förste vice ordförande.

Akko Karlsson (MP), miljö- och byggnadsnämndens förste vice ordförande.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-25 13:00

– Det finns vattenreserver inne i centrala Västervik, vid sjukhuset, som kan innehålla gamla föroreningar. Vi begär nu att länsstyrelsen ska agera tillsynsmyndighet och bland annat göra provmätningar av skadliga ämnen, säger Akko Karlsson (MP), miljö- och byggnadsnämndens förste vice ordförande.

I närheten av sjukhusområdet har tidigare bland annat funnits en kemtvätt och verkstäder som har förorenat både mark och grundvatten. Sedan 2013 har landstinget tillstånd att leda bort vatten från brunnar som används som reservvattentäkt. För att hålla systemet i gång pumpas en viss mängd vatten ut löpande, det är vatten som inte används som dricksvatten. Sedan 2014 har landstinget gjort provtagningar som visar att föroreningar i kontrollbrunnar i närheten ökar successivt. Däremot har man inte hittat några föroreningar i råvattnet till sjukhusets reservvatten.

Miljö- och byggnadsnämnden uppmärksammar nu länsstyrelsen på att det är olämpligt att pumpa reservvatten då det bidrar till att sprida föroreningar i staden. I en skrivelse ber nämnden att länsstyrelsen utreda om det går att upphäva det beslut som säger att landstinget får pumpa ut vattnet. Det är på länsstyrelsens initiativ som Mark- och miljödomstolen kan fatta den här typen av beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!