Kvinna misstänkts för djurplågeri

Länsstyrelsen anser att hästägaren brustit i den dagliga tillsynen av djuren samt inte följt veterinärens råd. Nu misstänks ägaren för djurplågeri.

Hästarna visade sig ha skadade hovar när länsstyrelsen besökte gården.

Hästarna visade sig ha skadade hovar när länsstyrelsen besökte gården.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Västervik2018-05-22 20:00

En kvinna bosatt i norra kommundelen misstänks för djurplågeri. Enligt Länsstyrelsens åtalsanmälan anser de att tre hästar fått bristfällig hovvård. Hovarna beskrivs av hovslagare som för långa, felaktigt klippta och vanvårdade. Kvinnan ska heller inte ha kontaktat veterinär eller hovslagare då hästarnas sjukdomstillstånd blivit värre. När kontakt med veterinär sedan tagits, ska kvinnan inte följt de instruktioner gällande foder och behandling hon fått. När en häst drabbas av vissa hovproblem, är valet av foderintag viktigt för hästens läkning. Länsstyrelsens bedömning är att detta medfört ett stort lidande för hästarna, vilket bidragit till smärta. Hästarna ska på grund av detta även varit ovilliga att röra sig och befunnit sig i så kallad fångställning, en ställning som tyder på smärta i framhovarna.

Länsstyrelsen anser även att kvinnan brustit i den dagliga tillsynen då hon ignorerat att underhålla hovarna under en längre tid.

Kvinnan är nu misstänkt för djurplågeri och brott enligt djurskyddslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!