MP-målet: Bli landets grönaste region

De tre senaste mandatperioderna har Miljöpartiet varit med och styrt landstinget i Kalmar län. När landstinget nu ersätts av Region Kalmar län vill partiet fortsätta på den inslagna vägen och målen är högt satta: Region Kalmar ska bli landets grönaste region innan nästa val.

Bussarna är redan fossilfria. Nu vill Miljöpartiet att även tågen ska bytas ut eller konverteras.

Bussarna är redan fossilfria. Nu vill Miljöpartiet att även tågen ska bytas ut eller konverteras.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2018-08-20 13:23

Under sin tid vid makten har partiet kunnat jubla över förändringar som ligger helt i linje med Miljöpartiets politik. Landstinget har fått en tydlig grön profil där exempelvis eget vindkraftverk, investeringar i solceller och fossilbränslefria bussar är viktiga delar.

Under kommande mandatperiod vill partiet att även tågflottan på länets olika banor ska förnyas och köras med eldrivna tåg alternativt vara konverterade till fossilfria bränslen. Dessutom vill man göra resorna gratis för skolbarn inom kommunen, samt för gymnasieungdomarna inom länet. Det ska också, liksom i flera andra län, bli gratis att åka buss om man har barn i barnvagn, om partiet får bestämma.

I valprogrammet nämns förstås också ett stort antal punkter rörande hälso- och sjukvården. En del är arbeten som redan påbörjats av den rödgröna majoriteten. Som att ytterligare öka tillgängligheten inom den nära vården med målet att alla patienter ska kunna få tid hos primärvården inom ett dygn.

Inom området psykisk hälsa är det fortsatt de ungas psykiska hälsa som står i fokus. Men Miljöpartiet lyfter också gruppen HBTQ-personer, som man ser som en extra utsatt grupp som oftare än andra lider av psykisk ohälsa. Särskilt fokus bör läggas på de här personerna så att de får hjälp i rätt tid, menar man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!