Nämnd vill stryka exploateringsområden

Miljö- och byggnadsnämnden vill ta bort två tänkta områden för nya bostäder och ett med industrimark i nya planen för Gamleby.

Ingvar Ahlström (M) är andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Ingvar Ahlström (M) är andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-09-18 20:08

Den fördjupade översiktsplanen för Gamleby, som nu har varit utställd, var uppe som ett ärende i miljö- och byggnadsnämnden, som vill att två utvecklingsområden för bostäder tas bort från förslaget. Det handlar om Gamla vägen och Linjalen 1 i Gamleby. Nämnden anser inte att dessa områden är lämpliga att bygga bostäder på.

I fallet med Gamla vägen är det en gammal deponi som är skälet, liksom närheten till såväl folkparken som Tjustvallen, vilket kan innebära störningar av olika slag.

Linjalen 1 hamnar nära jordbruksmark och andra verksamheter som kan innebära störningar. Med en ny norra infart är det även tänkt att det ska bli farligt gods-led.

Vi har tidigare berättat om den kritik som funnits från LRF att ta jordbruksmark i anspråk för ett nytt industriområde.

Den kritiken delas av nämnden, som anser att det strider mot miljöbalken att rita in ett industriområde på fältet mellan Eldslösa och Gamleby.

– Inga väsentliga samhällsintressen anges som exploateringsskäl som skulle motivera att jordbruksmark tas i anspråk. Den gångna sommaren visar tydligt att vi måste hushålla med denna resurs för framtiden, står det bland annat i yttrandet.

Nämnden enades också om att göra ett tillägg i kontorets förslag till yttrande. Politikerna vill att man ska titta på en alternativ placering av järnvägen mellan E22 och Gamleby, i samband med en flytt av resecentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om