"Om folk klagar, fråga vad de tycker"

Sitt inte i kommunhuset utan gå ut och prata med människor. Det är politiske kommentatorn Marcus Oscarsson råd till lokala politiker.

Christoffer Jonsson som jobbar på Kingpin fick ta en selfie med föreläsaren Marcus Oscarsson.

Christoffer Jonsson som jobbar på Kingpin fick ta en selfie med föreläsaren Marcus Oscarsson.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-05-23 21:45

Marcus Oscarsson, som arbetar som politisk kommentator på Tv4, skulle prata om "Rysarvalet 2018" på Tillväxtdagen.

Men han hinner också med att svara på några frågor och när en småstadspolitiker ställer frågan om hur lokalpolitiker skapar mer engagemang så svarar han utförligt.

– Sitt på kommunhuset så lite som möjligt. Gå ut och prata med människor och se till att lyssna på alla. Och om folk klagar, fråga vad de tycker, säger Marcus Oscarsson som själv kommer från den lilla byn Odensås utanför Virserum.

– Mina intressen har alltid varit politik och media, säger han och berättar om sin karriär som journalist.

Marcus Oscarsson startade en egen tidning i lilla Odensås som har 20 invånare. Sedan fortsatte journalistbanan på Vimmerby tidning och Barometern, vidare till The Times, The Sunday Times och Daily Mail.

– Min dröm var att prata politik i tv-rutan. Jag skulle kunna prata politik ända till midnatt, säger han.

Marcus Oscarsson fortsätter att prata om Donald Trump, skandalerna och det faktum att många inte trodde att Trump skulle bli president. Han lyfter också fram Brexit och det faktum att Emmanuel Macron blev Frankrikes president.

– Om de tre sakerna kan hända under en kort tid, vad kan då inte hända i Sverige månaderna innan valet?

Marcus Oscarsson går igenom de olika riksdagspartierna.

– Vi har aldrig sett ett så mäktigt vänsterparti, vänstern har en guldsits eftersom de ingår i ett budgetsamarbete med regeringen, säger han och visar siffror från opinionsmätningar som visar på ett ökat stöd.

För Miljöpartiets del går det däremot utför.

– Samtidigt har det aldrig genomförts så mycket miljö- och klimatpolitik.

Marcus Oscarsson bedömer att ekonomin är ett trumfkort för Socialdemokraterna. Tillväxten är stark och statsskulden har inte varit så här liten sedan 1977. Sverigedemokraterna har dubblat sina röster i valen och i den högsta enskilda mätningen fick partiet 29 procent, enligt Oscarsson.

– Väljarna är lurigare än någonsin, en del slänger på luren och vill inte säga vad de röstar på. Ingen människa vet var SD hamnar. Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att öka, även Vänsterpartiet.

Marcus Oscarsson menar att det kan bli Centerpartiet som avgör vem som blir statsminister, vill Annie Lööf regera med Socialdemokraterna eller med

Moderaterna.

Marcus Oscarsson tycker att politiker borde visa lite mer värme och medmänsklighet.

– Se till att "connecta" med väljarna. Jag tror på att kommunicera humor och politik i en och samma mening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!