Skitsvårt att tömma tanken i Västervik

För närvarande finns ingen möjlighet för husbilsägare att tömma diskvatten och toatank i Västervik. Västervik Resort har dock en ny tömningsanläggning på gång.

Husbilsägare har reagerat på att det inte finns tömning för gråvatten. Bilden är tagen vid förra årets husbilsträff på Västervik Resort .

Husbilsägare har reagerat på att det inte finns tömning för gråvatten. Bilden är tagen vid förra årets husbilsträff på Västervik Resort .

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västervik2018-05-23 07:00

Flera husbilsägare har reagerat på att det inte finns någonstans att tömma disk- och duschvatten, så kallat gråvatten, och toalettank i Västervik. Tidigare har det funnits en tömningsplats vid infarten till Västervik Resort. Där har husbilar och husvagnar kunnat tömma alla sina behållare. Sedan en tid tillbaka är den borttagen i och med markarbeten och uppförande av ny entré in till resorten.

– Vi håller på att installera en helt ny hypermodern tömningsanläggning. Den ska vara klar inom en snar framtid, säger Annika Källmark, marknadsansvarig på Västervik Resort.

Anläggningen kommer att ligga strax innanför bommarna och håller öppet under resortens öppettider.

– Det är en service för alla husbilar och husvagnar. De behöver alltså inte vara gäster hos oss.

Anläggningen beskrivs som snabb och effektiv. Man ska kunna ta sina kassetter (en bärbar tank, reds anm.) och lägga dem i en slags diskmaskin. När maskinen gjort sitt är kassetterna både tömda och rengjorda. På anläggningen ska man även kunna fylla på sitt färskvatten. Västervik Resort kommer att ta ut en avgift för servicen och betalningen sker via en app.

– Så fort anläggningen är i drift är husbilsägarna välkomna hit, säger Annika Källmark.

Husbilsställplatsen Sågen som ligger granne med värmeverket drivs sedan fem år tillbaka av idrottsföreningen Tjust Bandy. Sågen har 50 platser för husbilar varav 30 med el. Det finns två toaletter och soptömning. När det gäller tömning av husbilarnas smutsvatten och påfyllning av färskvatten samarbetar Tjust Bandy med Västervik Resort.

– Vi har inte kunnat erbjuda tömning på ett tag tyvärr, säger Jan Ingvarsson från Tjust Bandy.

Han säger att Sågen under sommartid i snitt har 30 till 35 bilar och under visfestivalveckan är det helt fullt. Ställplatsen är inte bemannad hela dagarna. Kunderna betalar enligt anvisningar via Swish.

– Vi städar och ser till Sågen en gång om dagen.

Ställplats Barlastudden öppnar i mitten av juni. De kommer att ha 24 platser, dusch, toaletter och tömning av latrin och gråvatten.

– Tömningen är för våra kunder, säger Magnus Thörnwall, ägare av Barlastudden Sea Port.

Han säger att redan nu kommer många husbilar och vill stanna över natt.

– Ja, det är säkert 20 om dagen som kommer och får vända. Den 15 juni är vi klara med allt och öppnar vår ställplats.

På andra sidan vattnet finns ännu en ställplats för husbilar. Det är Notvikens Vandrarhem som har 10 platser som erbjuder tömning för sina kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!