Söker ersättning för brandsläckning

Sommaren var tuff för räddningstjänsten i kommunen. Dels hjälpte man till vid storbränderna i norra Sverige, dels drabbades kommunen själv av en rad bränder. Nu söker kommunen statligt stöd.

Det blev en arbetssam sommar för räddningstjänsten i kommunen. Både bränder på hemmaplan, och en insats vid en storbrand i Jämtländska Bräcke.

Det blev en arbetssam sommar för räddningstjänsten i kommunen. Både bränder på hemmaplan, och en insats vid en storbrand i Jämtländska Bräcke.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-10-22 06:00

Fortfarande är inte det exakta beloppet fastställt, men förvaltningschefen Joakim Jansson uppskattar att räddningstjänsten kommer att söka om i storleken 500 000 – 700 000 kronor i ersättning. Stödet gäller för de insatser som kommunen gjorde i norra Sverige. Brandmän från Kalmar län hjälpte till vid en storbrand i Bräcke kommun i Jämtland. Kommunen har bland annat summerat kostnader för materiel som antingen förstörts eller försvunnit i samband med insatsen.

Även på hemmaplan drabbades man av en rad resurskrävande bränder. Där tror dock inte Jansson att det finns något statligt bidrag att hämta.

– Det statsstöd som finns handlar inte om räddningstjänstens arbete, utan om det kommit till kringkostnader vid stora bränder.

Ett exempel är uppåt landet där man fick evakuera byar och snabbt leta fram ersättningsboende. Så illa var det aldrig i Västervik.

Dessutom kan man säga att kommunen fick ett statsstöd redan i somras när bränderna härjade.

– Vid fem tillfällen hade vi hjälp av helikoptrar i släckningsarbetet. Staten stod för helikoptrarna. Hade vi fått hyra in dem från ett privat bolag hade det blivit dyrt, säger Joakim Jansson.

Totalt inträffade 51 skogsbränder i Västerviks kommun under sex torra sommarveckor. Det krävdes 9000 mantimmar av släckningsarbete för att släcka bränderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!