Strålande sommar för skärgårdsföretag

Strålande solsken verkar ha inneburit strålande affärer för besöksnäringsföretag i skärgården. Vi har pratat med några företag som alla haft en av de bästa somrarna någonsin.

Hasselö har varit välbesökt.  Besökarna har kommit med skärgårdsbåten och med egna båtar. Det fina vädret verkar vara anledningen till skärgårdsföretagarnas fina sommar.

Hasselö har varit välbesökt. Besökarna har kommit med skärgårdsbåten och med egna båtar. Det fina vädret verkar vara anledningen till skärgårdsföretagarnas fina sommar.

Foto: Hans Brandin/arkiv

Tjust skärgård2018-09-19 05:00

Det är långt ifrån en nyhet att sommaren bjöd på varmt och soligt väder. Det satte sina spår i skärgården där flera företagare vi pratat med haft fler besökare än vanligt.

Lina Johansson driver tillsammans med sin mor Anneth Johansson Hasselö Vandrarhem och Handelsboa vid Hasselö strand. För dem har sommaren varit minst sagt hektisk, berättar Lina Johansson.

– Vi har haft en väldigt bra sommar och Hasselö har varit väldigt välbesökt. Vandrarhemmet brukar gå bra och där har det varit fullt för det mesta. Vi har överlag haft mycket mer att göra, inte minst i affären.

Det har inneburit att man också jobbat mycket.

– Haha, jo det har varit mycket jobb. Jag var ledig en dag i augusti och nu framåt slutet av september ska vi åka iväg en sväng, säger Lina Johansson.

Hon sammanfattar säsongen som en av de bästa någonsin.

– Jag tror inte att det någonsin varit så här mycket folk, säger hon.

Sandkornets servering och Restaurang Sjökanten på Hasselö drivs bland annat av Ulrika Ågrehn.

– Vet du, framför allt har vi märkt att folk har varit gladare i år. Det har varit mycket folk, massor faktiskt, och de har alla varit så glada. Så det har varit en väldigt positiv sommar med mer folk än vanligt, sammanfattar hon.

Idö Skärgårdsliv har också märkt av den ökade trafiken. Både gästhamn och restaurang har det varit många som besökt.

– Gästhamnen ökade redan förra året och ännu mer i år på grund av det fina vädret, säger Heléne Nilsson som tillsammans med Lasse Nilsson äger Idö Skärgårdsliv.

– Vi har haft det bra alla månader, hela sommaren. Annars brukar det vara lite olika månad för månad, men det har hållit i sig.

Värmen och besökstrycket har frestat på personalen.

– Som tur var har vi haft den bästa personalen och det har behövts. Det har fungerat jättebra, säger hon.

På Rågö har det sett liknande ut, även att restaurangen under högsommaren blev påverkad av oljeutsläppet från Makassar Higway.

– Det gjorde att vi inte kunde köra ut folk själva med vår färja. Alla som kunde köra den var upptagna med saneringsarbetet, säger Anita Hultberg.

– Jag uppskattar att vi förlorade 60 matgäster om dagen på grund av det men alla som vi inte kunde köra var väldigt förstående, säger hon.

Annars är Anita Hultberg väldigt nöjd.

– Vi har inte sammanställt allt siffror ännu men känslan är att det varit en jättebra sommar för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!