Ulvaeus berättade om sitt Västervik

Björn Ulvaeus bjöd på nostalgi, humor och Slottsholmen.

Björn intervjuades av Niklas Lind och Stina Qubti.

Björn intervjuades av Niklas Lind och Stina Qubti.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-05-23 19:44

Björn Ulvaeus var under onsdagseftermiddagen tillbaka i Västervik, orten han som sexåring flyttade till. Han var en av talarna under Tillväxtdagen i Tjust, dagen där de lokala företagarna hyllas och står i fokus.

Han började med att berätta att han trodde att han lämnat Västervik för gott, då han inte har några rötter kvar i staden, men att Slottsholmen gett honom något att komma tillbaka till.

Han kom till staden som sexåring och studerade under uppväxten på Marieborgsskolan och Allmänna läroverket, innan den internationella karriär som väntade honom och resterande ABBA-medlemmar tog honom bort från Västervik.

När Björn Ulvaeus får i uppdrag att visa sina smultronställen och uppväxtplatser i staden, på Västerviksdialekt, skrattar publiken.

Han berättar om Korpaholmarna, Lysingsbadet och Peruområdet, ett område vars namn är svåruttalat utanför staden berättar han.

– När jag kom hit så trodde jag att det uttalades Perú (som det latinamerikanska landet), lägger programledare Stina Qubti till.

Björn Ulvaeus förklarar hur hans musikkarriär en dag startade med den gitarr han fick i julklapp, hur han och Hootenanny Singers fick en hit och hur han trodde att han i framtiden skulle bli företagsledare.

Sedan kommer frågan om hur han och Benny Andersson träffades. Björn Ulvaeus förklarar att de båda befann på en fest i Linköping, och att de senare blev utslänga efter att ha varit högljudda.

– Efter festen satt jag och Benny under ett träd i soluppgången och spelade Beatles-låtar. Det var så vi träffades.

Han pratar om sin internationella karriär, om hur lite de fyra medlemmarna faktiskt turnerade. Den svenska DJ-artisten Avicii Tim Bergling, som nyligen gick bort, diskuteras.

– När vi slog igenom så hade vi en erfarenhet eftersom vi hade uppträtt innan. Den erfarenheten hade nog inte Tim. Vi kunde säga nej till turnéspelningar, och så var vi fyra stycken som spelade ihop.

Björn fick även i uppdrag att identifiera fyra entreprenörer som visades på bildskärmen, men han hade svårt att klara uppgiften. Han skämtade om att årets Västervikare (Hans-Åke Harrysson) kunde vara en äldre version av Steve Martin. Under diskussionen om entreprenörer och företagare i Västervik hyllar Björn dessa.

– Man samarbetar mycket i Västervik, trots att man ibland konkurrerar. Det finns en känsla av att man vill visa framfötterna, och där vill jag vara med.

Björn Ulvaeus bjöd publiken på skratt och en del minnen från förr.
Björn Ulvaeus bjöd publiken på skratt och en del minnen från förr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!