En ny stadsdel växer fram i Vimmerby

Exploateringen av Nosshullt börjar bli klar. Det blir grunden till en helt ny stadsdel i Vimmerby. I vår börjar försäljningen av 35 villatomter.

Kommunens mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö är nöjd med att grunden nu lagts för en helt ny stadsdel i Nosshult några kilometer utanför Vimmerby stad.

Kommunens mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö är nöjd med att grunden nu lagts för en helt ny stadsdel i Nosshult några kilometer utanför Vimmerby stad.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-03 06:00

– Om det inte kommer något oförutsett emellan ska vi börjar sälja tomterna i vår, säger Sandra Lövsjö, mark- och exploateringsingenjör på Vimmerby kommun.

Planeringen för Nosshult har pågått i många år. När fullmäktige i september 2017 beslutade att anta detaljplanen som nu förverkligas var det en bantad plan jämfört med det ursprungliga förslaget. Planen består av 35 villatomter. Under hösten har de grundlagts och försetts med anslutningar för el och vatten- och avlopp. Gator och anslutningsvägar håller också på att växa fram.

Kommunen räknar med att börja sälja tomterna till våren 2020.

– Ja, vi vill få igång den här försäljningen så fort det är möjligt, säger Sandra Lövsjö.

Hur ser intresset ut för tomterna?

– Hittills har det sett väldigt bra ut, särskilt i början när det blev klart att Nosshult skulle planläggas. Då ringde många och hörde sig för. Många trodde att det skulle ske direkt, men ett sånt här projekt tar sin tid, så nu får vi inte lika mycket förfrågningar. Sen får vi se när försäljningen går in i skarpt läge.

Det blir i vår. Då ska också kommunen sjösätta den nya kösystemet för villatomter. Där tas också en avgift ut per köplats. När en köande blir erbjuden en tomt har man sju dagar på sig att tacka ja eller nej.

Vad kommer tomterna att kosta i Nosshult?

 – Det är inte klart ännu, eftersom exploateringen fortfarande pågår. Tomtpriserna baseras på vad det kostat att exploatera området, säger Sandra Lövsjö.

Enligt kommunens investeringsbudget för i år och planen för kommande två år beräknas investeringen kosta 7,3 miljoner kronor.

Utöver de 35 villatomterna finns det också tomter för flerfamiljshus, vårdboende och för skola. Dessutom är en del närmast riksvägen avsett för centrumbebyggelse. Det kan vara handel av något slag, restaurang, service eller kontor.

– Förhoppningen är att det ska bli en egen stadsdel här. Det är ett fint läge med närhet till sjön Nossen och bad, säger hon.

Hur är det med intresset att bygga flerfamiljshus ?

– Det finns några intressenter för det också, och vi är även öppna för att slå ihop villatomter om någon intressent vill bygga radhus eller parhus. Däremot känner jag ännu inte till att det finns intresse för centrumbebyggelsen i dagsläget. Men det kan säkert komma i ett annat läge när det börjar växa upp bostäder här, säger Sandra Lövsjö.

Här är huvudgatan in i det nya bostadsområdet
Här är huvudgatan in i det nya bostadsområdet
Karta: Nosshultsallén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!