Stormen över Kalmar län skonade Vimmerby

I söndags utfärdade SMHI en klass 1-varning över Kalmar län, men Vimmerby har klarat sig från det värsta av stormen.

Ett träd har rivits ner på grund av de kraftiga vindarna.

Ett träd har rivits ner på grund av de kraftiga vindarna.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby kommun2020-02-10 16:00

SMHI gick ut med en klass 1-varning för storm i söndags. Vimmerbytrakten och den norra länsdelen blev dock inte så hårt drabbat som det befarades.

– De kraftigaste vindbyarna noterades längre söderut ut mot Öland och Blekinge, säger Jon Jörpeland som är jourhavande meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning innebär att SMHI ser en väderutveckling som innebär vissa risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner. En klass 2-varning innebär risk för mycket besvärligt väder och klass 3 används bara i extrema fall.

Finns det risk för fler stormar framöver?

– Det kommer att fortsätta att blåsa de närmaste dagarna, men inte i den omfattningen att man kan tala om storm. Det ovanligt varma vädret vi upplever för årstiden ökar dock risken för fler stormar på sikt, säger Jon Jörpeland.

Det finns exempel på både fastighets- och skogsägare i trakten som drabbats av stormens effekter på olika vis, men omfattningen verkar ändå vara relativt begränsad till en del nedblåsta träd och annan oreda.

Räddningstjänsten i Vimmerby rapporterar att man var förskonade från allvarligare incidenter i stormens spår.

– Det kom inga larm som gjorde att vi behövde rycka ut kopplat till stormen så vi var förskonade jämfört med andra områden, säger Ola Ståhlgren som är räddningsledare i beredskap.

Har Räddningstjänsten något extra beredskap i samband med Klass I-varningar?

– Inte mer än att vi går ut med information om att vara förberedd på det, säger Ola Ståhlgren.

Linus Åsberg på Kalmar Länstrafik, KLT, uppger att det inte kommit in några rapporter om störningar i tåg eller busstrafiken till och från Vimmerby. 

Hur påverkades kollektivtrafiken till, från och i Vimmerby?

– Trafiken har rullat på som normalt utan några större störningar eller förseningar, säger Linus Åsberg.

Han fortätter med:

– Den sträcka som är mest drabbad är Tjustbanan, Västervik – Linköping. Den har varit avstängd sedan söndag eftermiddag då det riskerar att blåsa ner träd på grund av den kraftiga vinden. Sträckan har ersatts av buss men beräknades kunna vara i drift igen under måndagseftermiddagen.

Kalmar länstrafik följer både väderleksrapporter och SMHI:s rekommendationer.

Vad har ni för tips till resenärer som ska ut och resa nu?

– Följ SMHI:s väderleksrapporter och rekommendationer och håll er uppdaterade om kollektivtrafiken via KLT:s kanaler, säger Linus Åsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!