Annorlunda sätt att handla lokalproducerat

Lokala producenter och medvetna konsumenter som möts genom sociala nätverk. Det är vad konceptet REKO-ring går ut på. "Syftet är att det ska bli lättare att handla närproducerat direkt från producenten".

Oskar Lorentzon från REKO-ring Borås har arbetat med konceptet i 1,5 år. Han menar att det gynnar såväl konsumenten men också producenten som är för liten för storskalig produktion.

Oskar Lorentzon från REKO-ring Borås har arbetat med konceptet i 1,5 år. Han menar att det gynnar såväl konsumenten men också producenten som är för liten för storskalig produktion.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-09-19 21:48

På onsdagskvällen hade ett 20-tal personer samlats i Studieförbundet Vuxenskolans lokal på Sevedegatan, när det var dags för uppstartsmöte med syftet att få till en så kallad REKO-ring i Vimmerby.

– I dagsläget finns det bara en REKO-ring i hela Kalmar län och den ligger i Kalmar, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson, samordnare för Vuxenskolan som berättar att hon snabbt hoppade på ett upprop i sociala medier där vimmerbybon Ingela Nilsson Nachtweij undersökte intresset för en lokal REKO-ring i Vimmerby och Västerviksområdet.

– Vår roll är att försöka hitta ämnen som engagerar allmänheten och det här förstod vi var något som lockade många.

Vad är egentligen grejen med REKO-ring?

– Konceptet går ut på att konsumenter och producenter nätverkar i sociala medier. Kunder beställer lokalproducerade varor som mat, frukt, lammskinn med mera och så aviserar man om var och när man har utlämning på en viss plats. Kunden betalar innan man hämtar sina varor, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

– Syftet är att förenkla för konsumenten att handla lokaproducerade lantbruksprodukter direkt från producenten.

På onsdagens möte fanns såväl lokala producenter på plats som intresserad allmänhet som ville veta mer om konceptet. För att berätta om rörelsen fanns Oskar Lorentzon från REKO-ring Borås.

– Vi har sysslat med det här i 1,5 år nu och på kort tid har intresset för REKO-ringar vuxit rejält. Efterfrågan på den lokala maten blir allt större, säger Lorentzon, som även arbetar med konceptet REKO-frågor nationellt genom Hushållningssällskapet.

– Även om en del redan i dag handlar direkt av producenter på olika gårdsbutiker så är det inga större mängder som handlar sin mat på det sättet. Det förändrar därmed inget köpbetéende, menar Lorentzon.

Under informationsmötet i Vimmerby berättade han om hur rörelsen startade för cirka fem år sedan i Finland, och hur det i dag har vuxit till ett hundratal "ringar" i sociala medier.

Anna-Karin Cederstrand Karlsson hoppas nu att informationsmötet ska leda till att nya REKO-ringar startas i Vimmerby samt i Västerviks kommun.

Varför behövs det här alternativet?

– Folk har överlag blivit mer medvetna om sin mat och var den kommer ifrån. Det här är ett sätt att stimulera små producenter som kanske inte kan leverera stora mängder till exempelvis matvarubutiker.

"Om ni kan starta en REKO-ring här? Klart ni kan" menade Oskar Lorentzon från REKO-ring Borås som informerade om konceptet på ett uppstartsmöte i Vimmerby på onsdagskvällen.
"Om ni kan starta en REKO-ring här? Klart ni kan" menade Oskar Lorentzon från REKO-ring Borås som informerade om konceptet på ett uppstartsmöte i Vimmerby på onsdagskvällen.
REKO-ring

REKO står för rejäl konsumtion och är ett koncept som går ut på att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder

REKO-ring är ett relativt nytt begrepp och första rörelsen i Sverige startade hösten 2016, även om begreppet startades första gången i Finlad tre år tidigare

I dag finns omkring 100 REKO-ringgrupper i sociala medier

Källa: Hushållningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!