Marie Alsér sadlar om och går in i familjeföretaget

Marie Alsér, tidigare teaterproducent på Astrid Lindgrens värld, byter jobb och blir kvalitets- och markandsansvarig hos Mercatus Engineering.

Det var ingen självklarthet för Marie Alsér att ge sig in i familjeföretaget Mercatus Engineering, men när ett nytt behov uppstod föll allt på plats. Hon börjar sin nya tjänst som kvalitets- och markandsansvarig den 10 januari.

Det var ingen självklarthet för Marie Alsér att ge sig in i familjeföretaget Mercatus Engineering, men när ett nytt behov uppstod föll allt på plats. Hon börjar sin nya tjänst som kvalitets- och markandsansvarig den 10 januari.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-01-07 06:00

På miljöteknikföretaget Mercatus Engineering i Vimmerby växte ett behov fram av att kvalitetssäkra verksamheten. 39-åriga Marie Alsér, som har branschen i sitt DNA, var föräldraledig när hon fick frågan. 

– Jag är en avminoritetsägarna och vi har fört samtal under åren men inte aktivt på det här sättet. Nu har vi landat i en roll som matchar både företagets behov och min kompetens, säger hon.

I sin roll kommer Marie Alsér bland annat dels leda processen att se till att företaget blir certifierat enligt internationell standard, samtidigt som hon också kommer att ha huvudansvar för marknadsföringen.

– Sen måste jag lära känna kunderna, det är för dem vi finns. Jag ska inte säga att det är ett oskrivet blad men det här är en tjänst som jag tror kommer utvecklas i symbios med både medarbetare och kunder. Det känns jättespännande, säger hon.

undefined
"Jag ska inte säga att det är ett oskrivet blad men det här är en tjänst som jag tror kommer utvecklas i symbios med både medarbetare och kunder. Det känns jättespännande", säger Marie Alsér om sitt nya jobb.

Sedan 2019 har företaget en ny ägarkonstellation där tyska Knoll Maschinenbau GmbH och Space Advisory Stockholm AB, som ägs av Christer Fuglesang, är med som delägare utöver familjen Alsér. Maries morfar startade Mercatus 1973, hennes pappa arbetar fortfarande där och hennes mamma är styrelseordförande och aktiv ägare.

Trots det var det inte självklart att hon själv skulle ge sig in i verksamheten.

– Det finns olika orsaker till att jag inte gjort det tidigare. Företaget har sedan förra ägarkonstellationen som policy att blodsband inte per automatik innebär att du ska in i företaget, utan man måste ha rätt kompetens. Sen har jag också känt ett behov av att testa mina egna vingar men nu har jag gjort ett aktivt val och det känns superhärligt, säger Marie Alsér.

undefined
Marie Alsér säger att hon på flera sätt kommer att sakna att jobba på Astrid Lindgrens värld men att hon samtidigt ser fram emot att kunna gå i parken och njuta av den som privatperson, utan att tänka på jobbet.

39-åringen har en bred bakgrund och har bland annat arbetat med kommunikation, marknadsföring och affärsutveckling. Jobbet som teaterproducent på Astrid Lindgrens värld sticker inte ut lika mycket i CV:t som man skulle kunna tro.

– Det handlade mycket om att driva olika projekt i form av exempelvis regissörsmöten och auditions. På pappret ser det kanske ut som att det skiljer sig mycket men när det kommer till konkreta arbetsuppgifter är skillnaden inte lika stor, säger Marie Alsér. 

Hon tillträdertjänsten 10 januari. 

– Branschen är spännande och det känns viktigt att lyfta fram rent vatten, som är någonting som vi i Sverige tyvärr fortfarande tar för givet trots flera somrar med brist, säger Marie Alsér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!