Anhörig om besöksförbudet: "Det ska vara lika för alla"

En anhörig ser orättvisa i att besöksförbudet på äldreboenden innebär att anhöriga stängs ute, medan de boende kan gå ut och träffa sina anhöriga när de vill. "Ska man straffas för att man går med rollator?" undrar den anhöriga.

"Ska man straffas för att man går med rollator?", undrar en anhörig till en boende på ett äldreboende i kommunen.

"Ska man straffas för att man går med rollator?", undrar en anhörig till en boende på ett äldreboende i kommunen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Vimmerby2020-07-31 12:00

Möjligheten till säkra besök på vård- och omsorgsboenden i Vimmerby innebär att anhöriga bokar tid och den boende får sitta inomhus, och de anhöriga utomhus, och prata genom en skärm i plexiglas

– Det är jättemånga som bokar, det är flera om dagen som nyttjar det här. Sen är det ju aldrig samma sak som att träffa sina anhöriga fysiskt, men det är ändå ett komplement, säger Linda Carlsson, enhetschef på boendena Vimarhaga och Borghaga.

Men alla tycker inte att umgänget under coronatiden fungerat optimalt. En anhörig som besökte sin man på dennes födelsedag fick vänta tills personalen kom ner och hämtade den medhavda tårtan.

– Jag trodde att jag och min son, som rest hit från Skåne, skulle få träffa min man och åtminstone sitta i samlingsrummet och ha skärmen mellan oss. Vi är fullt friska. Men nej, vi fick sitta under en balkong och försöka prata med varandra, med allt buller från trafiken på Lundgatan. Jag tycker det är under all kritik, säger den anhöriga.

På grund av den trafikerade vägen utanför Vimarhaga har ytterligare ett besöksfönster öppnats, berättar Carlsson. 

– Vissa kan tycka att det är svårt att höra och upplever det som ett problem. Den ena sidan ligger ju mot vägen, så då har vi öppnat upp på Borghaga så att man kan sitta på innergården där det är lite lugnare, säger hon. 

Den anhöriga har förståelse för att det finns restriktioner under pågående pandemi och att sköra äldre måste skyddas.

– Men det ska vara lika för alla. Jag tänker på att det finns de som bor på boendet som får ta sin bil och åka som de vill. Ska man straffas för att man inte klarar det och går med rullator, som min man gör? Undrar den anhöriga. 

Att anhöriga stängs ute, men att boende kan gå ut, förklarar Carlsson med att verksamheten inte har rätt att kontrollera vad de boende gör, men att de försöker informera om riskerna både till boende och anhöriga. 

– Det är ju ingen som är inlåst här. Vi kan ju aldrig stoppa någon från att gå ut härifrån, det är vuxenansvar och ingen låst verksamhet utan man bor här och har en egen lägenhet. Vi försöker prata med alla som bor här om att det finns en risk när man vistas ute, men det vi föreslår till anhöriga är att man träffas vid plexiglasen, säger Carlsson.

Att anhöriga stängs ute men att boende har möjlighet att gå ut som de vill, ser en anhörig som problematiskt.
Att anhöriga stängs ute men att boende har möjlighet att gå ut som de vill, ser en anhörig som problematiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!