Bara ett kommunalråd - men högre tjänstegrad

Det blir bara ett kommunalråd i nya majoriteten. Men tillsammans kommer de tre ledande allianspolitikernas uppdrag att omfatta drygt 2,3 tjänst. Plus oppositionens halvtid.

Den nya ledningen består av bara ett kommunalråd. Sammanlagt består tjänstegraden för Ola Gustafsson (KD) Ingela Nilsson Nactweij (C) och Marie Nicholson (M) av 2,32 tjänst för kommunstyrelsens räkning. Då ingår även ett uppdrag som vice ordförande i BUN. Så är det inte i dagens majoritet.

Den nya ledningen består av bara ett kommunalråd. Sammanlagt består tjänstegraden för Ola Gustafsson (KD) Ingela Nilsson Nactweij (C) och Marie Nicholson (M) av 2,32 tjänst för kommunstyrelsens räkning. Då ingår även ett uppdrag som vice ordförande i BUN. Så är det inte i dagens majoritet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-10-22 21:30

– Vi håller oss inom den beslutade ramen eftersom vi omfördelar och slår ihop uppdrag, säger Leif Larsson (C) som deltagit i förhandlingarna om fördelningen av uppdrag i nya Vimmerbyalliansen.

Att moderaterna och socialdemokraterna ändrade på den politiska organisationen och införde två politiker på heltid och dessutom kallade båda för kommunalråd har upprört både Vimmerbybor och oppositionspolitiker sen hösten 2014.

Därför var det föga överraskande att förslaget för ny organisation för de kommande fyra åren, som beslutades i januari i år, består av bara ett kommunalråd.

Samtidigt skiljer sig tjänstgöringsgraden mellan den gamla och den föreslagna organisationen. Den nya var tänkt att bli 2,2 plus oppositionens 0,5, det vill säga totalt 2,7 totalt inklusive ordförande i två nya utskott.

Men valresultatet och bildandet av en ny majoritet krävde återigen justeringar.

– Vi har inte ändrat särskilt mycket, utan har försökt att hålla oss till vad Vimmerbybor och andra förväntar sig. Men det har gått åt lite pusslande för att både moderaterna och KS ska kunna delta i allianssamarbetet fullt ut, säger Leif Larsson.

Resultatet blev dels att koppla ihop posten som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och posten som vice ordförande i kommunstyrelsen, dels att öka för uppdragen i nya utskotten för kultur- och fritid samt samhällsbyggnad.

– Vice-uppdragen i BUN och KS kopplas ihop, och går till Marie Nicholson, men bara arvodet för KS-uppdraget kvarstår, Det gör att vi får loss 85 000 kronor där.

Pengarna används för att öka tjänstegraden för ordföranden i de både nya utskotten under kommunstyrelsen som blir på 26 procent vardera, mot tidigare föreslagna 20 procent.

– Uppdragen går till Ola Gustafsson i KD som även blir ordförande i Vimmerby Energi AB, ett uppdrag som är 25 procent även i dag. Det blir totalt 77 procent för honom, om man räknar in Vemab, säger Leif Larsson.

Vill man jämföra tjänstegraderna för kommunstyrelsens presidium är det 2,45 tjänst nu och totalt 2,82 från och med årsskiftet. I det senare ingår även viceuppdraget i barn- och utbildning. Det gör det inte i dag.

Några beslut om arvoden är ännu inte tagna. Arbetet med ett förslag pågår. I det uppdraget ingår också att ta fram tjänstebeskrivningar för de olika uppdragen. Den nya majoriteten tillträder vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!