BUN ber om 28 miljoner: "FörstÄr inte hur det ska gÄ ihop"

Kostnaderna för gymnasieskolan och vuxenutbildningen Àr vÀsentligt högre Àn vad som tillÄts i den tekniska budgetramen och nu tvingas barn- och utbildningsnÀmnden lÀmna in ett förslag dÀr de ber om extra miljoner. Om tillskottet inte beviljas kan konsekvenserna för hela skolverksamheten bli omfattande.

BÄde tjÀnster inom skolan och flera gymnasieprogram, halva dagens utbud, kan vara i fara om nÀmnden inte beviljas miljonerna de nu ber om. Det berÀttade skolchefen Ola Karlsson, Peter Karlsson (C) och Ola HammarbÀck (KD) pÄ en presstrÀff pÄ onsdagen.

BÄde tjÀnster inom skolan och flera gymnasieprogram, halva dagens utbud, kan vara i fara om nÀmnden inte beviljas miljonerna de nu ber om. Det berÀttade skolchefen Ola Karlsson, Peter Karlsson (C) och Ola HammarbÀck (KD) pÄ en presstrÀff pÄ onsdagen.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-04-17 16:30

Nyheten i korthet

  • Barn- och utbildningsnĂ€mnden (BUN) begĂ€r ytterligare 28 miljoner kronor för att tĂ€cka högre kostnader för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
  • Utan ytterligare finansiering kan skolverksamheten behöva genomgĂ„ stora förĂ€ndringar, inklusive avveckling av gymnasieprogram och reducering av tjĂ€nster inom grundskola och förskola.
  • NĂ€mnden kommer att diskutera förslaget med budgetberedningen i maj och beslut kommer att fattas av kommunfullmĂ€ktige i juni.

Barn- och utbildningsnÀmndens, BUN, senaste budgetuppföljning ser inte ljus ut och pÄ en presstrÀff pÄ onsdagen berÀttade nÀmndens ordförande Peter Karlsson (C) att prognosen visar ett minusresultat pÄ 14,1 miljoner kronor.

– Det Ă€r framförallt gymnasiet och grundskolan som gör minus, fem miljoner pĂ„ gymnasiet och 4,5 pĂ„ grundskolan. PĂ„ gymnasiet Ă€r det fortfarande interkommunala ersĂ€ttningar, trots att vi tillförde 7,5 miljoner i den budgeten inför det hĂ€r Ă„ret, sĂ€ger han.

Siffrorna Ă€r preliminĂ€ra eftersom gymnasieantagningen inte Ă€r klar Ă€n, men som det verkar just nu kommer det interkommunala underskottet att öka jĂ€mfört med föregĂ„ende Ă„r. 

Vad gÀller nÀsta Ärs budget börjar kommunen anvÀnda den nya prislappsmodellen, som innebÀr att vissa verksamheter fÄr styckeskostnader.

– NĂ€r man tar fram prislapparna gör man det utifrĂ„n kommunens förutsĂ€ttningar och baserat pĂ„ det kommunala kostnadsutjĂ€mningssystemet. Prislappen Ă€r inte budgeten men leder till en teknisk ram och nĂ€r man fĂ„r den ramen finns det för budgetberedningen ett utrymme kvar att fördela, utifrĂ„n det som nĂ€mnderna föreslagit som prioriteringar, sĂ€ger Ola Karlsson.

Det Ă€r dĂ€r man stĂ„r just nu och pĂ„ onsdagens presstrĂ€ff beskrev BUN de prioriteringar man föreslĂ„r inför budgeten. Listan bestĂ„r av totalt sju olika punkter.   

– Vi har analyserat de tekniska ramarna och det vi kan se Ă€r att, efter besparingsĂ„tgĂ€rderna som gjorts under vĂ„ren, sĂ„ ligger kostnaderna för förskola och grundskola inom prislappen. DĂ€remot sĂ„ ligger kostnaderna för gymnasieskolan och vuxenutbildningen kraftigt över prislappen som finns i ramen, sĂ€ger Ola Karlsson.

NĂ€mndens föreslagna prioriteringar lĂ€mnas över till budgetberedningen som tar fram ett förslag innan de i sin tur lĂ€mnar det vidare till kommunfullmĂ€ktige som fattar beslut om vad som kan beviljas och inte. 

– Det handlar om 28,3 miljoner, som nĂ€mnden nu för fram i föreslagna prioriteringar för verksamheten. De största delarna, 22 miljoner, ligger inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Vi har ocksĂ„ fört fram tre punkter som rör förskolan men det handlar frĂ€mst om den nya förskolan i Nybble, sĂ€ger Ola Karlsson.

Den största punkten pÄ listan Àr gymnasieskolan och dÀr vÀdjar nÀmnden om totalt 15 miljoner kronor. I en konsekvensbeskrivning angÄende vad som skulle hÀnda om det inte beviljas skriver BUN att man dÄ skulle behöva fatta beslut om att "avveckla gymnasieprogram i stor omfattning" och ta bort tre-fyra av de nuvarande programmen.

Dock, skriver man, skulle det inte rÀcka för att minska kostnaderna eftersom att ett minskat utbud pÄ gymnasiet skulle innebÀra ökade interkommunala kostnader. DÀrför kan konsekvensen bli en reducering av tjÀnster inom bÄde grundskola och förskola för att tÀcka kostnaderna.

– Det hĂ€r Ă€r behovet vi har och jag förstĂ„r inte hur vi ska fĂ„ en budget att gĂ„ ihop och samtidigt behĂ„lla den struktur och verksamhet vi har om vi inte fĂ„r det hĂ€r tillskottet, sĂ€ger Peter Karlsson (C).

NÀmnden trÀffar budgetberedningen för att diskutera de förslagna prioriteringarna i maj och budgetramarna tas pÄ kommunfullmÀktige i juni.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!