Blankt nej till sänkt fartgräns

En helt enig kommunstyrelse säger nej till en sänkning av hastigheten på riksväg 23.

Foto: OLOF CARLSON

Vimmerby2019-09-04 12:00

Trafikverket vill sänka hastighetsbegränsningen från 90 till 80 från Kisa till länsgränsen och i nästa läge hela vägen till Virserum.

Ett förslag som inte alls uppskattas av kommunstyrelsens ledamöter som oavsett partifärg ställde sig bakom ett svar till Trafikverket, där man säger blankt nej till hastighetssänkningen.

– Tidsmässigt betyder det kanske inte så mycket, säger Ola Gustafsson (KD). Det handlar om 51 sekunder per mil.

– Men känslan är viktig, menar Ola Gustafsson, vi vill ju tvärt om göra Vimmerby mer tillgängligt för besökare utifrån.

Så i stället för att kosta på en omskyltning av hastigheten utmed vägen, vill Vimmerbypolitikerna att Transportstyrelsen i stället förbättrar vägen. Med viltstängsel, bättre påfarter och så vidare.

– Det finns också planer på att bygga 2+1-väg mellan Hultsfred och Målilla, säger Ola Gustavsson. Men det ligger längre fram i tiden.

Politikerna sa också nej till ännu en fartsänkning, ett medborgarförslag om att sanka hastigheten på Trekantsvägen i stan fick avslag. Förslagsställaren ville att hastigheten skulle sänkas till 50 kilometer i timman, från de nuvarande 70. Men det sa politikerna nej till, med hänvisning att 70 är bashastigheten i Sverige.

– Det vet vi sedan tidigare att polisen varit väldigt tydliga med, säger kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij.

Inte heller i det här ärendet rådde det några delade meningar bland ledamöterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!