"BrandvÀrn Àr som rysk roulette"

I början av veckan gick rÀddningstjÀnsterna i Oskarshamn, MönsterÄs och Högsby ut med att de rekryterade till brandvÀrnet. En frivillig hjÀlpinsats till rÀddningstjÀnsten. I Vimmerby finns det redan.

Stefan Larsson, rÀddningschef Vimmerby

Stefan Larsson, rÀddningschef Vimmerby

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-20 06:00

– Vi har ett brandvĂ€rn i kommunen, det Ă€r belĂ€get vid Locknevi. Det Ă€r en bra resurs att ha, men det Ă€r som rysk roulette. Man vet inte om nĂ„gon kommer komma eller inte. Eftersom de inte har nĂ„gon skyldighet till det, sĂ€ger Stefan Larsson, rĂ€ddningschef i Vimmerby.

I Vimmerby finns fyra brandstationer. Dessa ska vara ute fem minuter efter larm.

– FrĂ„n stationerna har vi garanterad beredskap och vi vet att det kommer ut bilar vid larm.

I ett brandvÀrn Àr personer oftast inte utbildade i samma utstrÀckning och kan inte hjÀlpa till i lika stor mÄn som de utbildade brandmÀnnen. RÀddningsledaren Àr den som vÀger riskerna pÄ plats och bestÀmmer vem som kan hjÀlpa till vart, de i brandvÀrnet fÄr uppgifter som matchar deras förmÄga. Det Àr Àven rÀddningsledaren som Àr den juridiskt skyldige om nÄgot skulle hÀnda de enskilda vid arbetet.

– Under tiden man hjĂ€lper till Ă€r man försĂ€krad och fĂ„r lön som vanligt. Dock kan vi inte bygga en verksamhet pĂ„ endast brandvĂ€rn. Men vid till exempel skogsbrĂ€nder, Ă€r de en bra resurs att ha.

– Den som vill hjĂ€lpa till kan vĂ€nda sig till FRG, frivillig resursgrupp, som finns i Vimmerby sedan tvĂ„ Ă„r tillbaka. De finns i hela landet och hjĂ€lper till vid samhĂ€llsstörningar, inte bara brĂ€nder. Till exempel kan man hjĂ€lpa till att köra ut mat eller mediciner, hjĂ€lpa till vid transporter eller hĂ„lla avspĂ€rrningar och informera, sĂ€ger Stefan Larsson, rĂ€ddningschef i Vimmerby.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om