Butikerna tar sitt ansvar i torkan

Under måndagen gick länets räddningschefer ut med ett hårdare eldningsförbud som omfattar grillning på privat mark. Nu tar Vimmerbys butiker sitt ansvar och slutar sälja alla grilltillbehör.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Vimmerby2018-07-25 12:00

I affärerna runt om i Vimmerby har de redan tidigare tagit bort engångsgrillar från sina hyllor efter eldningsförbudet som varit i länet. När det utökade förbudet mot grillar kom i måndags från länens räddningschefer, har nu affärerna i Vimmerby beslutat att ta bort samtliga grilltillbehör.

– Det känns som en självklarhet att ta bort det från vårt sortiment, säger Dennis Dahlin, butikschef på Ica Supermarket i Vimmerby, angående beslutet att under onsdagen plocka bort grillkol, -briketter och tändvätska.

Det utökade grillningsförbudet innebär att ingen får grilla med öppen låga ens på sin egen tomt, något som butikerna vill vara med och förhindra.

– Jag tror att vi kan vara med och bidra till att ingen grillar genom att sluta sälja dessa varor. Det kommer gälla tillsvidare, så länge förbudet ligger kvar, säger Dennis Dahlin.

De andra affärerna i Vimmerby är på samma linje som Dennis Dahlin. Ica Kvantum, Coop Vimmerby och Tempo Träffen plockade bort allt som hade med grillning att göra redan under tisdagen. Vi har även försökt nå Netto men inte fått någon information om hur de valt att göra.

En viss oro finns dock bland butikscheferna i och med det nya förbudet. När kunderna inte längre får grilla kanske de inte köper lika mycket kött som då kommer bli dåligt och behöva kastas.

Förbudet omfattar inte elgrillar och dessa är fortfarande tillåtna att grilla på tillsvidare.

Butikerna slutar sälja kol, för att du inte ska kunna grilla i din trädgård.
Butikerna slutar sälja kol, för att du inte ska kunna grilla i din trädgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!